Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prekid suše donosi olakšanje za Panamski kanal

By 15/02/2024February 16th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Fotos593 / Shutterstock.com

Centar za praćenje i predviđanje klimatskih promijena SAD-a prognozirao je prekid suše, koja je posljednjih mjeseci pogodila Panamski kanal, što će biti olakšanje nakon nekoliko izazovnih mjeseci.

Prema najnovijim izviještajima Nacionalne meteorološke službe, prelazak iz El Niño u ENSO-neutralno stanje očekuje se u periodu od aprila do juna 2024. godine, sa sve većim izgledima za pojavu La Niña fenomena u junu i avgustu.

Suša izazvana fenomenom El Niño imala je ozbiljan uticaj na vodostaj Panamskog kanala, što je primoralo vlasti da ograniče broj prolazaka brodova kroz ovaj vitalni trgovački put.

Padavine u posljednjem kvartalu prošle godine donijele su određeno olakšanje, omogućivši kanalu da privremeno suspenduje dalje restrikcije koje su bile planirane za januar.

Iako su prognoze za proljeće često manje pouzdane, postoji tendencija da La Niña fenomen uslijedi nakon jakih El Niño efekata.

Tokom januara 2024. godine, temperatura površine mora u ekvatorijalnom Pacifiku ostale su iznad prosjeka, dok su atmosferske anomalije postepeno oslabile.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply