Skip to main content
search
VijestiSportIstaknute Vijesti

Presudni trenutak za INEOS Britannia dok AC75 stiže u Barselonu

AAA

Izvor fotografije: Steve Todd / Shutterstock.com

Njegov dolazak u Španiju slijedi nakon dvije i po godine dizajniranja, izgradnje i opremanja u Velikoj Britaniji. Jedrilica INEOS Britannia za 37. America’s Cup prešao je put od 1,000 milja od svoje baze u Northamptonshire-u, UK, do Barselone.

AC75 napustio je aerodrom Turweston u utorak, 2. aprila i putovao je do Portsmouth-a, odakle je počeo svoj prelazak mora do Bilbao-a. Jedrilica, poznata kao RB3, zatim je transportovana cestom do barselonske baze INEOS Britannia, stigavši u subotu, 6. aprila.

Timski skiper INEOS Britannia, ser Ben Ainslie, rekao je da je “olakšanje” što je RB3 stigao u Barselonu.

“Bilo je napeto pratiti put RB3 iz malog sela u Northamptonshire-u do užurbane Barselone. Cijeli tim INEOS Britannia i naši partneri neumorno su radili kako bi došli do ove tačke, pa je sjajno što je RB3 stigao u svoj novi dom. Iako, je olakšanje što je jedrilica stigla u Barseloni, posao ne prestaje. Sada će nam fokus biti na porinuće i na dobijanju dobrih sati plovidbe uoči preliminarne regate u avgustu.”

Dolazak RB3 u Barselonu predstavlja prekretnicu za INEOS Britannia, nakon dvije i po godine dizajniranja, gradnje i opremanja u Velikoj Britaniji. RB3 je započeo svoj životni ciklus sa dizajnerskim i inženjerskim timom INEOS Britannia, koji se nalazi na lokaciji tima Mercedes-AMG Petronas F1 u Brackley-u, Northamptonshire.

Početna izgradnja se odvijala u Carrington Boats u Hythe-u, Hampshire, gdje je izgrađena i jedrilica tima za 36. America’s Cup.

Dave Endean, glavni operativni direktor za INEOS Britannia, rekao je: “Bilo je to ogroman timski napor da se dođe do ovog ključnog trenutka. Imali smo veliku podršku od Carrington Boats, Turweston Airfield i GAC Pindar. Sada je vrijeme za sljedeću fazu naše kampanje i radujemo se što ćemo RB3 porinuti u Barseloni.”

Beth King, menadžer operacija u GAC Pindar, rekla je: “Kao službeni logistički partner INEOS Britannia, transportujemo širok spektar opreme tima iz i u Veliku Britaniju i Barselonu. Premještanje 75ft trkačke jedrilice zahtijeva ogromnu količinu planiranja, što je počelo davno, i način na koji su svi uključeni zajedno radili tokom ove operacije bio je izuzetno prijatan za gledanje. Svi mi u GAC Pindar smo veoma ponosni što smo dio izazova INEOS Britannia za America’s Cup.”

Louis Vuitton 37. America’s Cup održaće se između avgusta i oktobra 2024. u Barseloni. Preliminarna regata održava se 22-25 avgusta prije nego što pet izazivačkih timova uđe u borbu kako bi se suočili sa braniocima Emirates Team New Zealand u finalu Louis Vuitton Cup. Obećava da će biti jedan od najintenzivnijih America’s Cup-a u 174-godišnjoj istoriji događaja.

Izvor: nauticmag.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply