Skip to main content
search
VijestiSvijet

Preusmjeravanje brodova ekvivalentno putovanju do Mjeseca svake sedmice

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U pokušaju da se uporedi koliko je ogromno preusmjeravanje globalne trgovine nakon napada u Crvenom moru u proteklih šest mjeseci, Lars Jensen, osnivač konsultantske agencije za linije Vespucci Maritime, iznuo je neke zapanjujuće brojke.

Za proteklih 112 dana – odnosno 16 sedmica – vodeće kontejnerske linije izbjegavale su rutu preko Sueckog kanala za putovanja između Azije i Evrope, odlučujući se za sigurniji, iako duži, put oko Rta dobre nade. Prema podacima Vespucci Maritime, ovo je dodalo dodatnih 6,5 miliona kilometara na put.

“Svake sedmice, dodatna udaljenost plovidbe je veća od udaljenosti do Mjeseca,” naglasio je Jensen u objavi na LinkedIn-u.

Clarksons Research je procijenio da je zahtjev za kontejnerskim brodovima skočio za 11% zahvaljujući masovnim preusmjeravanjima, dok je Hapag-Lloyd ovu cifru postavio nešto niže – između 5% i 9%.

Uobičajeno, kontejnerski brodovi putuju 31 dan prelazeći 10,000 nautičkih milja između Shenzhen-a i Rotterdam-a tradicionalnom rutom preko Sueckog kanala. Ova udaljenost se povećava na preko 13,000 nautičkih milja i traje najmanje 41 dan, ukoliko se koristi ruta oko južne Afrike.

Kada je riječ o emisijama CO2, istraživači u danskoj konsultantskoj kući Sea-Intelligence su uspjeli da izračunaju dodatno zagađenje po TEU, uzimajući u obzir produžene rute plovidbe, kao i povećane brzine i mogućnost upotrebe manjih brodova na alternativnoj ruti preko južne Afrike. Emisije CO2 po TEU bi se mogle povećati u rasponu od 31% do 575%, prema studiji.

Duža putovanja takođe imaju uticaj na Indikator intenziteta ugljenika broda (CII), kao i na novouvedenu šemu trgovanja emisijama Evropske Unije (EU ETS).

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply