Skip to main content
search
VijestiNautika

Prevencija uznemiravanja posade

AAA

Izvor fotografije: MikeDotta / Shutterstock.com

Jahte okupljaju zaposlene u neposrednoj blizini, na duge periode, radeći pod pritiskom, kao nijedno drugo okruženje. Poslodavci su uvijek imali različite obaveze prema članovima posade, ali nedavni pravni razvoj u Britaniji obavezuje vlasnike da budu proaktivni u spriječavanju seksualnog uznemiravanja. Prevencija je bolja od liječenja. Iako, se ove promjene primjenjuju samo na manji broj jahti i članova posade, one predstavljaju korak u pravom smjeru i pružaju koristan industrijski standard.

Teško je povjerovati da je pokret #MeToo počeo još u oktobru 2017. I, do oktobra 2024. godine, poslodavci će morati da se pridržavaju novog skupa pravila usmjerenih na spriječavanje seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Hešteg je otkrio ne samo ogromnu razmjeru problema, već i kako zakon nije uspijevao zaštiti zaposlene na svakoj etapi. Sramotno je što je bilo potrebno sedam godina. Ali, evo nas.

Maritimna konvencija o radu (koja se primjenjuje samo na čarterovane jahte), već zahtijeva da države potpisnice uzmu u obzir najnoviju verziju Guidance on eliminating shipboard harassment and bullying, zajednički objavljenu od International Chamber of Shipping i International Transport Workers’ Federation. Te smjernice sadrže primjer politike o opštem uznemiravanju, ali su tako nejasne da su gotovo beskorisne.

Zakon o jednakosti iz 2010. definiše seksualno uznemiravanje kao bilo koje nepoželjno ponašanje seksualne prirode, koje ima svrhu ili efekat narušavanja dostojanstva ili stvaranja zastrašujućeg, neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvrijedljivog okruženja.

Oni koji su na meti mogu podnijeti zahtjev za radni tribunal protiv svog poslodavca (i/ili sudski zahtjev protiv svog uznemirivača). Tada je na poslodavcu da dokaže da je preduzeo “sve razumne korake” kako bi spriječio uznemiravanje. U praksi je teško dokazati da su takvi koraci preduzeti.

Zakon o jednakosti iz 2010. godine izmijenjen je krajem 2023. godine, tako da od 26. oktobra 2024. godine svi poslodavci moraju preduzeti “razumne korake” kako bi spriječili seksualno uznemiravanje zaposlenih tokom njihovog radnog angažmana. “Seksualno uznemiravanje” znači izlaganje nekoga nepoželjnom ponašanju seksualne prirode – a šta to podrazumijeva odlučuje tribunal na osnovu činjenica.

Naravno, seksualno uznemiravanje je već zabranjeno, ali poslodavci sada imaju pozitivnu obavezu da preduzmu razumne korake kako bi ga spriječili. Alegacija da takvi koraci nisu preduzeti stavlja poslodavce u nepovoljan položaj i moraju dokazati da su takvi koraci zaista preduzet, pri čemu novi zakon nije specifičan o tome od koga član posade mora biti zaštićen. Dakle, osim što se nastoji izbjeći uznemiravanje od strane kolega sa posla, razumni koraci moraju biti preduzeti kako bi se spriječilo da članovi posade postanu žrtve nepoželjnog seksualnog ponašanja, na primjer, od strane gostiju na čarteru.

Uopšteno, britanski zakon o zapošljavanju primjenjuje se na članove posade (uključujući kapetane) koji obično rade u Velikoj Britaniji. Posjetioci obično nisu pokriveni. Za one koji rade drugdje, ključni su njihovi aranžmani za zapošljavanje. Zakon razlikuje između “peripatetičke” posade, koja radi na rotaciji, čija je baza u Velikoj Britaniji i odakle počinju svoje “tours of duty” (koji su pokriveni britanskim zakonom o zapošljavanju) i “ekspatrijatske” posade, koje žive i rade u inostranstvu. Ovi drugi vjerovatno nisu pokriveni, osim ako postoji “dovoljna veza” sa Velikom Britanijom – samo držanje britanskog pasoša nije dovoljno.

Zaposleni koji ne spadaju u gore navedene kategorije, ali koji imaju “jednako jake” veze sa Velikom Britanijom i britanskim zakonom o zapošljavanju, takođe mogu biti pokriveni. Utvrđeno je da postoji dovoljna veza, čak i kada je član posade zaposlen u kompaniji sa sjedištem izvan UK, na brodu koji nikada nije ušao u UK vode, samo zato što joj je plata isplaćivana na britanski bankovni račun, plaćala je porez HMRC-u, a ugovor o zapošljavanju podliježe engleskom pravu i jurisdikciji.

Vlasnici ne bi smjeli ovu promjenu zakona doživjeti kao nešto što im otežava život, kao ni njihovim kapetanima i menadžerima. Problem zadržavanja posade je trnovit, konstantan i skup. Društvene mreže omogućavaju članovima posade da (anonimno) imenuju i osramote loše upravljane jahte gdje neprihvatljivo ponašanje prolazi nekažnjeno. Takve jahte će se teško suočiti sa zapošljavanjem kvalitetne posade koja će zamijeniti one koji su imali dovoljno. Seksualno uznemiravanje može stvoriti toksičnu atmosferu na brodu.

Nasuprot tome, inkluzivno i poštovano radno okruženje vodi ka sretnijoj posadi i boljem iskustvu vlasnika i gostiju.

Izvor:

Podijeli vijest:

Leave a Reply