Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prevoznici i dalje šalju brodove kroz Suec

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Podaci o praćenju brodova pokazuju da se preko 80 kontejnerskih brodova još uvijek kreće Crvenim morem i Sueckim kanalom, čak i nakon povećane prijetnje.

Container News je kontaktirao tri najveća prevoznika kontejnerskih brodova, od kojih svi imaju brodove u Sueckom kanalu ili Crvenom moru, kako je praćeno putem VesselsValue AIS-a.

Portparol kompanije CMA CGM je izjavio da je francuska brodarska kompanija “u bliskoj saradnji sa nadležnim organima i radi na odgovarajućim sigurnosnim mjerama sa njima.”

Napomenuo je da bi bilo teško detaljno opisati razmatrane sigurnosne mjere, ali su akcije koje se preduzimaju usmjerene na zaštitu posade, brodova i tereta na brodovima.

I, Maersk je odgovorio na zahtjeve za pojašnjenje nakon svoje objave, kao i CMA CGM i drugi, da će svi njihovi brodovi biti preusmjereni, dok Suecki kanal ne bude ponovo siguran.

Naglasio je da neki od njihovih brodova operišu pod trgovačkim imenom Maersk Line Limited, koji rukuje teretom za američku vladu i “nije dio ukupne ponude Maersk Line”.

SAD su formirale multinacionalnu pomorsku silu kako bi zaštitile komercijalni pomorski saobraćaj u Golfskom zalivu i Bab el-Mandab-skom tjesnacu, pod nazivom Operation Prosperity Guardian. Grčka i Danska su najnoviji dodaci toj sili, koja uključuje Španiju, Italiju, Veliku Britaniju, Kanadu, Seychelles i druge.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply