Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prihodi CMA CGM-a su opali zbog poremećaja u Crvenom moru i slabije potražnje

AAA

Izvor fotografije: Oliver Hoffmann / Shutterstock.com

CMA CGM, jedna od najvećih svjetskih grupacija za kontejnerski transport, saopštila je u petak da su joj osnovni prihodi u četvrtom kvartalu pali za 82,5% u odnosu na isti period prošle godine, završavajući tako lošu godinu koja je bila obilježena poremećajima u trgovini u Crvenom moru i slabom potražnjom potrošača.

U 2022. godini, CMA CGM je bila najprofitabilnija kompanija u Francuskoj, prestigavši kompanije poput TotalEnergies i LVMH sa godišnjom neto dobiti od 24,88 milijardi dolara.

U 2023. godini neto dobit je pala na 3,64 milijarde dolara, saopštili su u petak.

Izgledi za 2024. godinu ostaju neizvjesni i zavisiće od makroekonomskih i geopolitičkih faktora, rekao je glavni finansijski direktor CMA CGM-a Ramon Fernandez tokom telefonskog poziva.

To uključuje očekivani oporavak svjetske trgovine robom od niskih vrijednosti u 2023. godini i tenzije u Crvenom moru koje bi podržale cijene tereta, dok će dodatni kapaciteti u svjetskoj floti kontejnerskih brodova vršiti pritisak na cijene.

Sektor brodarstva je takođe bio pogođen u 2023. godini jer je inflacija umanjila potražnju za potrošačkom robom i zbog promjene potrošačkih navika prema uslugama, što je pogoršano velikim smanjenjem zaliha u prvoj polovini 2023. godine, saopštila je kompanija.

Rast obima trebao bi ostati jak u prvoj polovini godine, ali druga polovina izgleda neizvjesnije, saopštila je kompanija. Takođe je navela da će investicija u diverzifikaciju pomoći kompaniji da se nosi sa neizvjesnim uslovima ove godine.

CMA CGM je izvijestio gotovo 73% pada EBITDA-e na 9,0 milijardi dolara, na prihode od 47,0 milijardi dolara, što je pad od 36,9% na godišnjem nivou.

Njegova brodarska divizija, koja čini dvije trećine prihoda grupe, imala je stabilan obim, ali su godišnji prihodi pali za 76,6% jer su novi brodarski kapaciteti snizili cijene tereta u industriji. Profitna marža ove jedinice pala je na 23,6% sa 53,7% u 2022. godini.

Godišnja EBITDA za logističku jedinicu, koja čini gotovo 32% godišnjih prihoda grupe, iznosila je 1,4 milijarde dolara, što je povećanje od 12,5% u odnosu na 2022. godinu.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply