Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prijetnja štrajkova u lukama širom Sjeverne Amerike nastavlja da uznemirava već napregnute lance snabdijevanja

AAA

Izvor fotografije: Nigel Jarvis / Shutterstock.com

Prijetnja štrajkova u lukama širom Sjeverne Amerike nastavlja da unosi nemir u već opterećene lance snabdijevanja.

Canada’s Industrial Relations Board (CIRB) je tokom vikenda presudila da planirani 72-časovni štrajk protiv DP World-a u Kanadi krši radni kodeks zemlje, što je za dlaku izbjeglo trodnevno zatvaranje ove nedelje.

ILWU Ship & Dock Foremen Local 514 je u petak zvanično obavijestio svog poslodavca da će štrajk početi u ponedeljak, što je dovelo do mahnitog vikenda pregovora i diskusija kako bi se izbjegao štrajk.

ILWU 514, koji predstavlja blizu 600 radnika, pregovara od novembra 2022. godine i zahtjeva povećanje plata i penzijske beneficije, pored ostalih zahtjeva.

Prošle godine, radnici luka u Britanskoj Kolumbiji štrajkovali su u julu zbog plata, beneficija i pitanja obuke.

Špediteri se i dalje suočavaju sa mogućnošću štrajka kanadskih željezničkih radnika ovog mjeseca. Timsteri, koji predstavljaju konduktere, inženjere lokomotiva i radnike na šinama u kompanijama CN Rail i Canadian Pacific Kansas City Limited, pripremaju štrajk kasnije ovog mjeseca.

Južno od granice, luke širom SAD-a takođe su morale da se suoče sa brojnim industrijskim akcijama.

Prošlog juna, konačno je postignut dogovor za šestogodišnji radni ugovor u 29 američkih luka na zapadnoj obali, čime je završen težak period od 13 mjeseci sa zastojima u pregovorima, štrajkovima i premještanjem tereta na alternativne lokacije.

Dok sada na zapadnoj obali SAD-a vlada mir, problemi se pojavljuju na drugim mjestima.

Ranije ovog mjeseca, pregovori o ugovoru između International Longshoremen’s Association-a (ILA) i US Maritime Alliance su prekinuti. Trenutni sporazum, koji pokriva oko 45.000 radnika na dokovima u lukama uključujući šest od 10 najprometnijih američkih luka, ističe 30. septembra.

„S obzirom da je kapacitet već zategnut dužim rutama oko Afrike, dodatna kašnjenja i zaostaci zbog štrajka ILA-a, ili, u manjoj mjeri, mogućeg štrajka kanadskih željezničkih radnika u julu, dodatno bi pritisli okeanske tarife,” komentarisao je Juda Levin, šef istraživanja u Freightos-u, platformi za rezervaciju kontejnera.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply