Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prirodni fenomen svake godine obali zapadne Australije dovodi goste iz morskih dubina

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Od novembra do aprila javlja se fenomen podizanja hladne vode koji djeluje kao suštinska karika u lancu ishrane u moru.

Vjetar pumpa vodu bogatu hranljivim materijama ka površini okeana i bliže sunčevoj svjetlosti, što dovodi do cvjetanja fitoplanktona, koji je hrana za kril i razne vrste, uključujući plave kitove.

Ove godine ovaj prirodni fenomen posebno je bio izražen, pa je to pogodovalo komercijanom ribolovu, ali i brojnim amaterima i ljubiteljima mora koji će sa štapom u ruci okušati ribolovačku sreću.

Peter Gill- naučnik koji već godinama proučava plave kitove, kaže da će ove godine lokalno stanovništvo biti u prilici primijetiti da je okean mjestimično na površini zelen. “Fitoplanktoni vrše fotosintezu poput kopnenih biljaka, tako da okean postaje zelen, a površina mora postaje hladna.”, rekao je Gill.

Hiljade delfina privučenih ovim bogatim ekosistemom prilaze bliže obali, a često su u tim vodama vidljivi i preko 20 metara dugački plavi kitovi.

Generalni menadžer turističke kompanije Calypso Star-a, Andrew Wright, rekao je da je prilikom nedavnih izleta ka obližnjim ostrvima koje organizuje njegova agencija uočeno osam ili devet bijelih ajkula sa više mladunaca nego ikada ranije.

“To je nešto što nikada nisam vidio u 20 godina svoga rada.”, rekao je on i dodao da to potvrđuje količinu planktona u vodi.

Naučni istraživač Australijske asocijacije za zaštitu tune, Kirsten Rauf, rekla je da je ribarska industrija tunjevine ipak pogođena ovogodišnjim fenomenom, jer je tuna riba koja ne voli ovako hladnu vodu, pa i ne izlazi na površinu.

Profesor sa univerziteta Flinders, Jochen Kempf, istakao je da je nakon dvije decenije od kada se ovaj proces prati kontinuirano, sada mnogo toga jasnije kako čitav lanac ishrane funkcioniše i koliko zavisi od miješanja hladne i tople vode na površini okeana.

Izvor: abc.net.au

Podijeli vijest:

Leave a Reply