Skip to main content
search
VijestiSvijet

Pritisak na cijene gasa i LNG-a pomažu prelazak sa uglja, kaže J.P. Morgan

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Globalne cijene prirodnog gasa biće pod pritiskom do kraja decenije kako infrastruktura za proizvodnju i transport brzo raste, posebno u Kataru i SAD-u, navodi se u izvještaju J.P. Morgana.

Rast u proizvodnji gasa i postrojenjima za LNG, koji omogućavaju tankerima da prevoze gorivo širom svijeta, pojačaće napore za prelazak industrija sa visoko zagađujućeg uglja na gas, što može smanjiti emisije stakleničkih gasova za do polovine, stoji u izvještaju.

Američka investiciona banka predviđa godišnji rast proizvodnje prirodnog gasa od 2% do 2030. godine na 4.600 milijardi kubnih metara (bcm) sa 4.000 bcm u 2022, što će dovesti do viška od 63 bcm do kraja decenije.

Očekuje se da će infrastruktura za izvoz LNG-a porasti za 156 bcm do 2030. godine sa skoro 600 bcm u 2024. godini.

Očekuje se da će primarni izvori rasta proizvodnje obuhvatiti SAD, Bliski Istok i, u manjoj mjeri, Rusiju, navodi se u izvještaju.

“Predviđamo globalnu tendenciju pada cijena LNG-a sa povećanom volatilnošću, vođenu strukturno prekomjernom ponudom na tržištu”, rekao je Christyan Malek, glavni globalni strateg za energetiku u J.P. Morgan za Reuters.

Nagli rast u ponudi gasa i pad cijena mogli bi dovesti do brze konverzije sa uglja na gas, što bi moglo uštedjeti do oko 17% globalnih emisija, navodi se u izvještaju.

Izvor: reuters.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply