Skip to main content
search
VijestiNautika

Proglašen “RYA Yachtmaster” za 2024. godinu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Predsjednica “RYA”, njeno Visočanstvo Kraljevska princeza, uručila je 24-godišnjem Freddie Jablonski-om prestižnu nagradu “RYA Yachtmaster of the Year 2024”.

Svake godine “RYA” tim, predlaže nominacije za prestižnu nagradu. Kao priznanje za dostignuće, pobjednicima se uručuje “RYA Yachtmaster” trofej, koji je donirao Kraljevski Institut za navigaciju.

„Šokiran sam i oduševljen što sam dobio nagradu“, kaže Jablonski. „To nije bilo nešto što sam očekivao; Samo sam pokušavao da dam sve od sebe na kursu. Privilegija je biti prepoznat na ovaj način, nisam ni pomislio da ću to dobiti!“

Richard Falk, direktor obuke i kvalifikacija “RYA-e”, kaže: „Svako ko polaže i uspješno položi ispit za “RYA Yachtmaster-a”, ima svako pravo da bude ponosan na svoja dostignuća.”

„Kada je proglašen za “RYA Yachtmaster-a” godine, Freddie nije samo ispunio traženi standard kompetencije, kada je ispitivan sa više od 3.000 drugih kandidata, identifikovan je i kao najbolji od najboljih. Ovo je izvanredno dostignuće i ono na koje Freddie ima pravo da bude ponosan, posebno imajući u vidu veoma izazovne uslove sa kojima se susreo tokom svog ispita.”

Odrastajući u Istočnom Midlands-u, i uprkos nedostatku obale, Jablonskog je njegov otac upoznao sa plovidbom kroz Sea Cadets, kada je imao samo deset godina.

„Uključenjem u “Sea Cadets” stekao sam mnogo vještina, ali najznačajnija je bila samopouzdanje“, objašnjava Jablonski. “Sea Cadets nisu mi samo pružili pomorsko znanje, već su mi i ulili samopouzdanje da se nosim sa izazovima, radim u timovima i preuzimam liderske uloge.

„Moja strast prema jedrenju pojavila se 2014. godine, kada sam se pridružio drugim kadetima na 34-metarskom jedrenjaku “TS Royalist” i 32-metarskom “TS Vigilant”, tako sam ušao u svijet “RYA” jahtinga. Sljedeće godine sam provodio na vodi što je češće moguće, od učešća na “Tall Ships Race” 2017. godine na Baltiku, do jedrenja malim čamcima sa kobilicom “Sonata” na istočnoj obali.

Sa 19 godina imao sam sreću da budem pozvan da se pridružim posadi na “TS Royalist-u” kao vođa palube, što mi je omogućilo da se upoznam i radim sa nekim nevjerovatnim ljudima, koji su dijelili svoj entuzijazam i iskustvo. Ovi ljudi, kombinacija “RYA” i “MSSC-a”, omogućili su mi da budem tamo gdje sam danas i da postignem svoj “RYA Yachtmaster.”

Ispitivačica “RYA Yachtmaster-a”, Becky Walford, koja je nominovala Jablonskog, izvještava:

„Tokom ispita, ostao je miran i tačno je znao gdje se nalazi. Nije se oslanjao na svu elektronsku navigaciju, već je kombinovao novo sa starim, i koristio cijelu posadu da mu pomogne u njegovim razmatranjima.

Njegovo poznavanje cielog nastavnog plana bilo je prvoklasno. Freddie je bio veoma pribran imajući na umu njegovu mladost, ali njegov pristup i način na koji je upravljao brodom bili su izvanredni.”

“RYA Yachtmaster” sertifikat za kompententnost, opisan je kao „krajnji cilj potencijalnih skipera“. To je dobro poznata, veoma poštovana kvalifikacija širom svijeta, koja dokazuje iskustvo i kompetenciju skipera.

Izvor: marineindustrynews.co.uk

Podijeli vijest:

Leave a Reply