Skip to main content
search
VijestiSvijet

Promjene u regulatornoj ekonomiji mijenjaju strukturu industrije kontejnerskih brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Brokeri iz Braemar-a rekli su da očekuju nove narudžbine za brodove kako se starija Panamax flota povećava, a prevoznici reaguju na nove propise i nastoje da smanje svoju izloženost sve nestabilnijem tržištu čartera.

Prema istraživaču iz Braemar-a, Jonathan Roach-u, trenutno je oko 25% Panamax flote starije od 20 godina, a očekuje se da će taj postotak narasti na 40% do 2027. godine.

“Dok industrija kontejnerskog prevoza napreduje sa dekarbonizacijom, kompanije za linijski prijevoz možda će željeti posjedovati veći udio svojih flota kako bi kontrolisale ugljeničke poreze nakon pojačanih CO2 regulativa.” objasnio je Roach.

Ta se perspektiva podupire sastavom trenutne knjige narudžbina, koja je istorijski varirala oko 55% tonnage u vlasništvu nosilaca, ali su sada novogradnje u vlasništvu nosilaca na 80% knjige narudžbi.

Roach tvrdi, “Ovaj pomak pokazuje da su kompanije za linijski prevoz posljednjih godina usmjerile investicije na nove gradnje, smanjujući izloženost tržištu zakupa.”

“Dok nosioci strateški prelaze na povećanje udjela vlasničkih brodova u odnosu na zakupljene, očekivani porast kapaciteta u linijskim pomorskim prevoznicima mogao bi biti suzdržaniji nego što se očekivalo. Ovaj strateški pomak mogao bi potencijalno dovesti do povećanja tarifa umjesto njihovog smanjenja.” rekao je Monroe.

Brodovi u trenutnoj knjizi narudžbi naručeni su po povišenim cijenama, rekao je Wadey, “to je opet tržišna ekonomija, jer je u tom periodu potražnja premašivala ponudu – i stoga će imati slično povišene troškove finanssiranja.”

Zakupci su takođe podložni istim tržišnim ekonomijama kao i vlasnici i smanjiće svoje zakupne stope kako bi osigurali zaposlenje za svoje brodove, dodao je.

“Dok smo još uvijek daleko od takve situacije, krajnji izraz toga došao je u najmračnijim periodima nakon finansijske/ekonomske krize 2008. godine kada su čarter brodovi jeftiniji od vlasničkih, u nekim slučajevima.”

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply