Skip to main content
search
VijestiSvijet

Promjenljive cijene nafte usled rekordnog pada zaliha

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Dok je prošlog mjeseca došlo do snažnog povećanja cijena nafte nakon smanjenja zaliha u OPEC+, nafta sada ostaje u ravnoteži u smislu vrijednosti.

Cijena West Texas Intermediate (WTI) pala je na 79 američkih dolara po barelu, kao skok doprinosa državnih obveznica, a dolar je naštetio akcijama i robi. Nafta je takođe oslabila u srijedu, iako su američke zalihe sirove nafte zabilježile najveći pad u istoriji.

“Uprkos izraženom smanjenju zaliha, cijene nafte su pale uslijed sveopšteg opreza.”, izjavila je Charu Chanana, tržišna strateškinja u Saxo Capital Markets u Singapuru. Fokus je stavljen na zabrinutosti po pitanju makroekonomije nakon što je Fitch snizio kreditni rejting Sjedinjenim Američkim Državama i finansiranja Trezora, što je uticalo na rast doprinosa na američke državne obveznice i jačanje dolara, dodala je.

Cijene nafte su se oporavile prošlog mjeseca, pri čemu je WTI izbrisao gubitke ove godine, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici smanjili proizvodnju. Taj skok je podigao cijene na najviši nivo od aprila, podstičući zabrinutost da bi moglo doći do povlačenja nakon takvog brzog rasta. Pad cijena je uslijedio nakon što je rejting kreditne ocjene SAD-a snizio Fitch Ratings, što je narušilo šire tržišno raspoloženje.

U petak je zakazan online sastanak Zajedničkog ministarskog monitoring komiteta OPEC+ kako bi se procijenio uticaj smanjenja opskrbe koje su predvodili vodeći član Saudijske Arabije i njen saveznik Rusija.

Izvor: Shipping Watch

Podijeli vijest:

Leave a Reply