Skip to main content
search
VijestiSvijet

Proširenje EU ETS na pomorski sektor: Ključne informacije i resursi za 2024.

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Od 1. januara 2024. godine, CO2 emisije brodarskih kompanija koje imaju brodove sa ili preko 5 000 bruto tonaže, koji pristaju ili polaze iz luka u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), postaju dio Sistema za trgovanje emisijama (ETS) EU. Brodarske kompanije su obavezne da prate i izvještavaju o svojim emisijama te da stiču i predaju dozvole za emisije ETS-a za svaku tonu CO2 emisija njihove flote unutar dometa sistema. Novi sistem će se postepeno uvoditi, pri čemu će brodarske kompanije predavati sve veće količine dozvola između 2025. i 2027. godine.

Kako bi se pomorske zainteresovane strane pripremile za ovu promjenu, EMSA i Generalni direktorat Evropske komisije za klimatske akcije (DG CLIMA) pripremili su niz informativnih resursa, uključujući webinare, od kojih su tri održana između septembra i decembra 2023. godine, a koje možete ponovo pogledati. Takođe, dostupna je serija često postavljanih pitanja za brodarske kompanije i industrijske zainteresovane strane, revidirana i ažurirana od strane EMSA i DG CLIMA. Pitanja i odgovori o proširenju ETS-a na pomorski sektor mogu se konsultovati zajedno sa pratećim setom pitanja i odgovora o promjenama u MRV regulativi.

Objavljena je verzija 6.1 THETIS-MRV, koja implementira novi predlog za plan praćenja. Sada je dostupna i funkcionalnost grupnog preuzimanja i otpremanja planova praćenja, u skladu sa XML šemama objavljenim u novembru. Sljedeće izdanje (v6.2) planirano je za mart 2024. godine i uključivaće novi predlog izvještaja o emisijama iz 2024. godine.

Izvor: EMSA

Podijeli vijest:

Leave a Reply