Skip to main content
search
VijestiZabava

Prstenovi Saturna će nestati iz vida 2025. godine, kaže NASA

By 29/11/2023December 1st, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

NASA je potvrdila da će sedam odvojenih prstenova Saturna nestati iz vida u martu 2025. godine, što je pojava uzrokovana rotacijom planete oko svoje ose.

Saturn, gasoviti gigant star 4 milijarde godina, nije jedina planeta sa prstenovima – ali ima najspektakularnije i najkompleksnije, navodi NASA.

2018. godine, NASA je saopštila da su njene misije Voyager 1 i 2 potvrdile prije decenije da Saturn gubi svoje prstenove. “Prstenovi se povlače u Saturn pod uticajem gravitacije kao prašnjava kiša ledenih čestica pod uticajem Saturnovog magnetnog polja.” rekla je NASA.

Prstenovi su takođe dom ogromnom broju ledenih fragmenata i obavijeni su slojem kosmičke prašine. Njihova tačna starost ostaje predmet rasprave, iako nedavna istraživanja sugerišu da su možda relativno novi na kosmičkoj sceni, možda su se formirali tek prije 400 miliona godina – čineći ih mlađima od desetine Saturnove starosti.

Takozvana “kiša prstenova” proizvodi dovoljno vode da napuni olimpijski bazen svakih pola sata i mogla bi uzrokovati da Saturnovi prstenovi nestanu za 300 miliona godina, rekao je James O’Donoghue, iz NASA-inog Goddard Space Flight centra.

Svemirska letjelica Cassini takođe je utvrdila da materijal prstenova pada na ekvator planete, što bi moglo uzrokovati da prstenovi nestanu i prije – za 100 miliona godina.

Dan na Saturnu – vrijeme potrebno da napravi jednu rotaciju – traje samo 10,7 sati, ali mu treba oko 29,4 Zemljine godine da završi orbitu oko Sunca. Kao i Zemlja, Saturn doživljava godišnja doba – to je uzrokovano njegovim rotacijama oko ose.

Nedavna naučna otkrića nedvosmisleno su otkrila prisustvo čak 62 novootkrivena mjeseca koja kruže oko Saturna. Stoga, ukupan broj mjeseca koji orbitiraju oko veličanstvene prstenaste planete skočio je na 145.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply