Skip to main content
search
VijestiZabava

Prva američka misija na Mjesec nakon pola vijeka završava neuspjehom

AAA

Izvor fotografije: Peregrine press

Prva američka misija na Mjesec u posljednjih pedeset godina će propasti zbog curenja goriva na lunarnom modulu Peregrine.

Kompanija Astrobotic sa sjedištem u Pittsburgh-u saopštila je da ima dovoljno pogonskog goriva za rad svog modula kao svemirske letjelice, ali da Peregrine “nema šanse” za meko slijetanje na Mjesec.

Očekuje se da će modulu uskoro ponestati goriva. “Zbog curenja pogonskog goriva, nažalost, nema šanse za meko slijetanje na Mjesec”, navela je kompanija Astrobotic u saopštenju objavljenom na X, ranije poznatom kao Twitter.

“Tim je ažurirao svoje procjene i trenutno očekujemo da će gorivo ponestati za oko 40 sati od sada – što je poboljšanje u odnosu na procjenu od sinoć”, saopštila je firma ubrzo nakon 17:00 GMT u utorak.

“Tim nastavlja da radi na načinima kako bi produžio operativni vijek Peregrine.”      

Modul težine 1,2 tone lansiran je sa Cape Canaveral-a, Florida, u 02:18 ET (07:18 GMT) u ponedjeljak, sa namjerom slijetanja krajem februara.

Ali, u prvih nekoliko sati putovanja, inženjeri su primijetili da se budući Mjesečev modul muči da održi svoje solarne panele okrenute prema Suncu radi punjenja baterije.

Uzrok je brzo pripisan velikom curenju u pogonskom sistemu koje je izbacivalo Peregrine iz ravnoteže.

Da bi održao ispravnu orijentaciju u letu, motori Peregrine-a sada moraju raditi prekovremeno, trošeći još više od smanjujućeg zaliha goriva.

Astrobotic procjenjuje da letjelici preostaje manje od dva dana goriva prije nego što rezerve budu iscrpljene i svemirska letjelica počne tumarati.

Kada taj trenutak dođe, Peregrine, čiji solarni paneli više neće skupljati sunčevu svjetlost, brzo će izgubiti energiju.

Čak i prije najave u utorak kompanije Astrobotic, postalo je jasno da je dodir sa mjesečevom površinom – prvi za SAD u pola vijeka – gotovo nemoguć.

Američka svemirska agencija NASA kupila je kapacitet na modulu za pet instrumenata za proučavanje lunarnog površinskog okruženja uoči slanja astronauta tamo kasnije ove decenije. Astrobotic je prva od tri američke kompanije koja će ove godine poslati modul na Mjesec u okviru novog javno-privatnog partnerstva sa NASA-om.

Izvor: Greek Reporter

Podijeli vijest:

Leave a Reply