Skip to main content
search
VijestiSvijet

Prva ekološka teretna jedrilica zaplovila je u Sjevernu Ameriku

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kanadska pržionica kafe Café William otkrila je da je njena prva teretna jedrilica isplovila iz luke Santa Marta u Kolumbiji 18. decembra, za Sjevernu Ameriku. Tokom svog 20-dnevnog putovanja, teretna jedrilica nosila je 72.000 kilograma kafe u zrnu, u stalnom nastojanju da radi na čistoj energiji.

Odluka da ovo bude ekološki prihvatljiv transport, dio je nastojanja kompanije da smanji svoj CO2 i promoviše održive prakse u cijelom svom lancu snabdijevanja.

„To je posvećenost održivom transportu, ali i postavljanju presedana za druge igrače u sektoru.“, naglasio je Serge Picard, vlasnik Café William.

Za pržionicu Sherbrooke, ova nova era u pomorskom transportu kafe predstavlja istorijski trenutak u industriji.

„Bilo nam je od vitalnog značaja da pronađemo alternativni način transporta kafe, koji u velikoj mjeri zavisi od teretnih brodova na fosilna goriva.“ dodao je Picard.

“Sa prvim putovanjem kao dokazom koncepta za teretnu jedrilicu, ovo je samo početak planova za isporuku kafe nulte emisije.”, zaključio je.

Prema projekcijama Café William, kompanija bi mogla da ima smanjenje od oko jedne tone CO2 iz transporta po kontejneru, zahvaljujući teretnoj jedrilici.

Kompanija se takođe nada da će dugoročno povećati kapacitet transporta teretnih jedrilica na 100% količine uvezene za Café William.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply