Skip to main content
search
VijestiJadranIstaknute Vijesti

Prvi brod na LNG pristao u luku Kopar

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Tokom proteklog vikenda, brod CMA CGM Scandola označio je prvi dolazak LNG broda u luku Kopar.

Ovaj kontejnerski brod od 15,000 TEU predstavlja značajan korak ka usvajanju ekološki odgovornijih praksi i postepenom smanjenju emisija CO2.

Tokom ovog događaja, Gregor Belič, član Upravnog odbora Luke Kopar, i Bine Štancar, generalni menadžer CMA CGM Adriatic Cluster, posjetili su brod.

CMA CGM Scandola je među 35 brodova u floti brodara iz Marseilla koji koriste LNG. Do 2028. godine očekuje se da će broj brodova koji koriste dekarbonizovane izvore goriva porasti na 120, što bi rezultiralo mogućim smanjenjem emisija CO2 do 20% u poređenju sa brodovima koji koriste fosilna goriva.

Ovaj strateški potez je u skladu sa obavezom vlasnika broda da postigne neto nulte emisije ili klimatsku neutralnost do 2050. godine. Osim toga, cilj je značajno smanjenje emisija u cjelokupnoj logističkoj grupi u godinama koje prethode ovom cilju.

„Drago nam je što su ciljevi CMA CGM-a u skladu sa strategijom održivog razvoja Luke Kopar, koja se zasniva na održavanju ekoloških standarda, smanjenju ugljeničnog otiska kompanije i povećanju energetske samosvjesti kroz obnovljive izvore energije. Pored toga, već godinama u Luci Kopar radimo na uključivanju brodovlasnika u aktivnosti za smanjenje ekološkog opterećenja. Zato smo nedavno uveli šemu Environmental Ship Index (ESI), koja se koristi i u drugim lukama za podsticanje i nagrađivanje čistijih brodova“, komentarisao je Gregor Belič, član Upravnog odbora, dodajući da brodovi koji ispunjavaju nekoliko ekoloških kriterijuma za smanjenje svojih ekoloških uticaja već mogu plaćati niže lučke naknade. To je jedna od ključnih konkurentnih prednosti luka uključenih u ESI šemu.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply