Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Prvi električni visokobrzinski hydrofoiling trajekt će biti porinut u Velikoj Britaniji 2025. godine

AAA

Izvor fotografije: Red Funnel

Red Funnel potvrdio je da planira uvođenje brzog broda visokih performansi bez emisija na svom servisu koji prelazi Solent krajem 2025. Jedinstveno plovilo je potpuno električni e-foiling putnički trajekt koji je razvila kompanija Artemis Technologies.

Dizajn je predstavljen 2022. godine, kada je objavljeno da će brzi katamaran ploviti iznad vode na tri foil-a, a njegov potpuno električni pogon će omogućiti brzine do 36 čvorova. Artemis je izjavio da očekuje domet od 70 nautičkih milja pri brzini krstarenja od 25 čvorova, uz nulte emisije i veću efikasnost. Kada bude u službi, predviđaju da će električni trajekt inicijalno uštedjeti 3.700 tona CO2 godišnje, a da se ta količina može povećati na približno 4.150 tona kada struja iz obnovljivih izvora bude dostupna.

Kapacitet putnika će biti do 150, a dok bude plovio na hydrofoil, vožnja će biti udobnija, sa manje kretanja plovila. Efekti talasa će takođe biti minimalizovani, kaže Artemis.

Artemis je naveo, ne imenujući druge kompanije, da će Red Funnel biti jedan od tri operatera trajekata koji usvajaju ovu tehnologiju. Kompanija je u maju 2024. izvijestila da ima svoja prva plovila u izgradnji.

Prvo plovilo kompanije koje demonstrira hydrofoil tehnologiju je radni čamac od 12 metara. Stavljeno je u operaciju duž obale Belfasta kako bi se demonstrirao koncept. Kompanija je takođe dobila finansijske grantove od Velike Britanije kao dio napora za promociju novih zelenih tehnologija.

Red Funnel je jedna od najstarijih operativnih trajektnih kompanija čiji korjeni sežu do 1861. godine. Danas, kompanija izvještava da prevozi 3,4 miliona putnika i 860.000 vozila preko Solenta između Southampton, Engleska i West Cowes na Isle of Wight.

Kompanija upravlja flotom visokobrzinskih putničkih trajekata na ovoj ruti već više od dvije decenije. Ovog proljeća najavili su prodaju Red Jet 4, izgrađenog 2003. godine u brodogradilištu North West Bay Ships u Tasmaniji. Opremljen sa dva MTU dizel motora, svaki pokreće MJP vodeni mlaz, ovo plovilo postizalo je brzinu od 35 čvorova i prevozilo do 271 putnika i četiri člana posade. Brod ide kod operatera u Južnoj Koreji, ali Red Funnel nastavlja da upravlja sa dva druga visokobrzinska plovila, Red Jet 6 izgrađenim 2016. godine i Red Jet 7 izgrađenim 2018. godine.

Artemis je nedavno izvestio da je sklopio sporazum sa DNV za saradnju kako bi se osiguralo da procesi testiranja i sertifikacije zadovoljavaju ili premašuju sigurnosne zahtjeve prema relevantnim međunarodnim propisima i pravilima DNV-a.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply