Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

QatarEnergy odabrao brodovlasnike za 18 Q-Max LNG brodova

AAA

Izvor fotografije: Poetra.RH / Shutterstock.com

QatarEnergy izabrao je brodovlasnike za 18 Q-Max LNG-a, kao dio svog obimnog programa izgradnje brodova, navode izvori iz brodogradilišta.

Izvori su u četvrtak rekli da je QatarEnergy odlučio izabrati Nakilat-a za vlasništvo i operacije nad devet ovih brodova, China Merchants Energy Shipping (CMES) će biti vlasnik četiri, Shandong Marine će biti vlasnik tri, a China LNG Shipping (CLNG), zajedničko preduzeće Cosco Shipping-a i China Merchants-a će biti vlasnik dva od ovih brodova.

Svi ovi brodovi, koji će služiti QatarEnergy pod ugovorima o čarteru, predviđeni su za isporuku do 2031. godine.

Očekuje se da će ugovori biti finalizovani “uskoro”, rekli su izvori.

Cijena brodova nije otkrivena.

Svaki od njih bi mogao vrijediti oko 330 miliona dolara, a ukupna cijena za 18 brodova mogla bi dostići oko 5,94 milijardi dolara.

Pored ovog poteza, izvori su rekli da je QatarEnergy takođe izabrao brodovlasnike za 15 brodova od 174.000 cbm koje je rezervisao kod Samsung Heavy Industries u februaru ove godine.

QatarEnergy je nedavno potpisao ugovore o time čarteru sa Nakilat-om za 25 konvencionalnih LNG brodova kao dio druge faze svog programa izgradnje brodova.

Prema firmi, sedamnaest od 25 LNG brodova se gradi u brodogradilištima Hyundai Heavy Industries (HHI) u Južnoj Koreji, dok se preostalih osam gradi u Hanwha Ocean, ranije Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, takođe u Južnoj Koreji.

Prošle godine, QatarEnergy je potpisao ugovor za 17 LNG-a vrijednih oko 3,9 milijardi dolara sa HD Hyundai Heavy, označavajući početak druge faze programa izgradnje brodova.

Ukupno, QatarEnergy je sada potpisao ili će potpisati ugovore za 44 broda od 174.000 cbm vrijednih oko 10,1 milijardi dolara i 18 Q-Max brodova. To uključuje četiri broda pomenuta u memorandumu Hanwha Ocean-a.

Pored ovih projekata, kompanija je takođe nedavno najavila treću fazu širenja kako bi povećala kapacitet Katara na 142 mtpa.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply