Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

“QatarEnergy” planira da naruči još gigantskih LNG brodova u Kini

AAA

Izvor fotografije: T. Schneider / Shutterstock.com

“QatarEnergy” u vlasništvu države želi da naruči više “Q-Max” LNG brodova u Kini, kao dio svog masivnog programa brodogradnje.

U januaru ove godine QatarEnergy je potpisao Ugovor sa kineskom kompanijom “Hudong-Zhonghua” za izgradnju osam LNG brodova tipa “Q-Max”.

Ovi brodovi će imati kapacitet od 271.000 kubnih metara i trebalo bi da budu isporučeni 2028. i 2029. godine.

Trenutno, najveći svjetski LNG brodovi su katarski “Q-Max” brodovi koji su dugi oko 345 metara i imaju kapacitet od 263.000-266.000 kubnih metara.

Katarski “Nakilat” posjeduje 14 “Q-Max” LNG brodova, koje su izgradili “Hanwha Ocean” (DSME) i “Samsung Heavy” između 2008. i 2010. godine, i svi oni prevoze LNG iz gigantskog kompleksa “Ras Laffan LNG”.

Prije porudžbine u Kini, “LNG Prime” je u septembru prošle godine izjavio da “QatarEnergy” planira da naruči oko 15 “Q-Max” LNG brodova u Kini i Južnoj Koreji.

Međutim, čini se da je “QatarEnergy” okončao pregovore u Južnoj Koreji i sada radi na potpisivanju Ugovora za još “Q-Max” brodova u Kini.

Svaki od njih mogao bi da vrijedi oko 330 miliona dolara. To znači da bi cijena za prvih osam brodova mogla da dostigne oko 2,6 milijardi dolara, a druga narudžbina bi mogla da vrijedi do 3,3 milijarde dolara.

Izvor: LNG Prime

Podijeli vijest:

Leave a Reply