Skip to main content
search
VijestiSvijet

Raste pritisak za naplatu emisija CO2 u sektoru brodarstva

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Evropska Unija, Kanada, Japan i države Pacifičkih ostrva koje su osjetljive na klimatske promjene su među 47 zemalja koje traže podršku za naplatu emisija štetnih gasova u međunarodnom sektoru brodarstva, pokazuju dokumenti.

Dokumenti, koji se raspravljaju na sastanku IMO-a koji sada ulazi u drugu nedelju, izlažu četiri predloga sa ukupno 47 podržavatelja za uvođenje naknade na svaku tonu gasa staklene bašte koju industrija proizvede.

Podrška za ovu ideju više je nego udvostručena od 20 zemalja koje su javno podržale ugljenični porez na samitu o klimatskim finansijama u Francuskoj prošle godine.

Podržavači tvrde da bi politika mogla prikupiti više od 80 milijardi dolara godišnje na finansiranju, koje bi se moglo reinvestirati u razvoj goriva za brodarstvo sa niskim udjelom ugljenika i podržati siromašnije zemlje u tranziciji. Protivnici, uključujući Kinu i Brazil, kažu da bi to kaznilo ekonomije u razvoju koje zavise od trgovine.

Te zemlje se takmiče da pridobiju desetine drugih – uključujući većinu afričkih nacija – za koje diplomati kažu da još nisu zauzele čvrst stav po ovom pitanju. IMO donosi odluke konsenzusom, ali ih može donijeti i većinskom podrškom.

Agencija Ujedinjenih nacija prošle godine se složila da cilja smanjenje emisija za 20% do 2030. godine, i neto nultu emisiju oko 2050. godine. Dok su se zemlje složile u razgovorima prošle sedmice da nastave pregovore o cijeni emisija, službeni sažetak sastanka primijetio je da su “podijeljeni po nekoliko pitanja” u vezi sa idejom.

Brodarstvo, koje prevozi oko 90% svjetske trgovine, odgovorno je za gotovo 3% emisija ugljen dioksida u svijetu – udio koji se očekuje da će se širiti u narednim decenijama bez strožijih mjera protiv zagađenja. Predlog koji su izložila Maršalska Ostrva, Vanuatu i drugi – koji uprkos svojoj velikoj zavisnosti od brodarstva za transport i trgovinu godinama traže naplatu emisija – predlaže naplatu od 150 dolara po toni ugljen dioksida.

Istraživači su rekli da bi cijena ugljenika od 150 dolara mogla učiniti investicije u sisteme na pogon amonijakom ekonomski isplativim u odnosu na konvencionalne brodove.

“Potrebna nam je tranzicija neviđenih razmjera i brzine,” rekao je ministar klime Vanuatua, Ralph Regenvanu. “Jeftina rješenja, hibridni predlozi neće obaviti posao.

Izvor: japantimes.co.jp

Podijeli vijest:

Leave a Reply