Skip to main content
search
VijestiNautika

Razgovor sa Sebastiano Fanizza-em, glavnim komercijalnim direktorom Benetti-ja

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U industriji gotovo dvije decenije, Sebastiano Fanizza, glavni komercijalni direktor Benetti-ja, dijeli svoje viđenje trenutnih trendova na tržištu. Glavno zapažanje je da je osjećaj hitnosti za gradnju opao, možda kao prirodni ljudski odgovor na dvije pandemijske godine koje su svijet stavile na obaveznu pauzu, gurajući potražnju na rekordne nivoe, dok se industrija jahtinga širila i reinvestirala kako bi zadovoljila tu potrebu.

Fanizza objašnjava da iako je ovo širenje značilo evoluciju unutar sektora, odlučujući faktori su nedavno intervenisali mijenjajući scenario. Uzimajući u obzir napade na države vjeruje da se perspektiva promijenila. Iako, je Benetti-jevo prisustvo u tim zemljama uvijek cvjetalo – moguće je da je to jedino brodogradilište na izraelskom tržištu, a u Rusiji i Ukrajini brojke prodaje su uvijek bile visoke – takvi važni egzogeni faktori uticaće na prodaju.

Međutim, iako se tržište možda usporilo, nije u zastoju. Fanizza objašnjava: “Tokom nedavnog sastanka u Miami-u sa oko trideset brokera, gdje sam želio detaljno predstaviti naše nove projekte kako bih objasnio njihove prednosti, ilustrovao odgovarajuće strategije pristupa klijentu, razumio kakvu klijentelu trebaju adresirati, postavio sam im nekoliko pitanja i raspravljali smo o trendovima na tržištu. Na osnovu njihove percepcije, čini se jasnim da, uprkos međunarodnim previranjima, tržište nije stalo i figura brokera je i dalje centralna.”

Sa druge strane, Fanizza primjećuje pozitivniji trend povećane potražnje koji dolazi iz Turske i zemalja Bliskog Istoka.

U kontekstu suptilno promjenljivog tržišta, tip modela i kvadratura takođe imaju svoje mjesto, iako kaže da se Benetti nastavlja fokusirati na veličine sa kojima je uvijek radio.

Fanizza takođe primjećuje rastući trend unutar industrije za manjim jahtama sa većim stepenom prilagođavanja, iako dodaje da je prilagođavanje uvijek bilo zastava Benetti-ja, tako da sada “oni koji dolaze u Benetti očekuju ‘po mjeri’ “.

U takvom pejzažu, kaže on, razumijevanje da tržište treba novi pristup rasporedu je prava prekretnica. “Danas napredujemo sa rukom na ručnoj kočnici, upozoreni, i potrebno je pronaći različite ključeve za pružanje klijentima koji su naučili da se ne zadovoljavaju. Sve je evidentnije da je klasični model koji nudi pramac, krma, centralni salon, trpezariju, kuhinju, glavnu kabinu zastario ili u svakom slučaju, postoje oni koji žele da ga nadmaše.”

Zajedno sa ostalim italijanskim brodogradilištima, Benetti nastavlja gledati u budućnost, tumačeći signale, koji nisu uvijek pozitivni, dolazeći sa tržišta. Fanizza osvjetljava dinamično tržište jahti – prvobitno podstaknuto pandemijskom potražnjom, ali sada se bori sa globalnim neizvjesnostima.

Izvor: Superyacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply