Skip to main content
search
VijestiSvijet

Različite strategije Royal Caribbean-a i Norwegian Cruise Line-a na Karipskim krstarenjima

AAA

Izvor fotografije: Victor Maschek / Shutterstock.com

Royal Caribbean International i Norwegian Cruise Line, lideri u industriji krstarenja, pristupaju Karipskim krstarenjima na različite načine.

Prema godišnjem izvještaju o kruzing industriji za 2023. godinu, objavljenom od strane Cruise Industry News, oko 65% svih krstarenja kompanije Royal Caribbean će se odvijati na Karibima ove godine, dok će Norwegian Cruise Line posvetiti otprilike 33% svojih kapaciteta za isti region.

Planovi za narednu godinu ukazuju na dalji rast učestalosti Royal Caribbean-a na Karibima, sa “Icon of the Seas” brodom koji će tokom cijele godine pružati sedmodnevna krstarenja iz Miami-ja. Zatim, “Utopia of the Seas” će slijediti istim stopama, pružajući kratka putovanja tokom cijele godine iz Port Canaveral-a.

Sa druge strane, Norwegian Cruise Line se odlučuje za drugačiji pristup.

Dok su 2019. godine kratka krstarenja činila 25%, planovi za 2023. godinu ukazuju na smanjenje na samo 7%, kako je navedeno u kvartalnom izvještaju kompanije.

To takođe znači da je krstarenje na Karibima ove godine smanjeno za oko devet posto u poređenju na prethodnu godinu.

“Strateški smo promijenili raspored kako bismo se više fokusirali na duža i obogaćena putovanja Norwegian Cruise Line-a, smanjujući istovremeno angažman na Karipskim krstarenjima.” istakao je Harry Sommer, predsjednik i CEO Norwegian Cruise Line Holdings, tokom kvartalnog izvještaja.

“Ova strategija je dizajnirana da privuče goste višeg kvaliteta i maksimalno poveća našu konkurentsku poziciju.”

Direktor finansija Mark Kempa naglasio je: “Ovdje se radi o doprinosima i EBITDA, gdje vjerujemo da učešće u premium itinererima koji se rezervišu unaprijed omogućava duži vremenski period za rezervacije, pružajući stabilniju i predvidljiviju dinamiku potražnje. Ovo nam omogućava bolju upravu potražnjom i marketinškim aktivnostima, smanjujući zavisnost od last-minute, nepredvidive potražnje, što je ključ uspjeha.”

Izvor: Cruise Industry News

Podijeli vijest:

Leave a Reply