Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Razvoj događaja na Crvenom moru: Dan posle za pomorstvo i globalnu ekonomiju

AAA

Izvor fotografije: Mariusz Bugno / Shutterstock.com

Dionice vodećih evropskih pomorskih kompanija su u posljednjim sedmicama zabilježile rast, usljed poremećaja u lancima snabdijevanja.

Maersk i Hapag-Lloyd su vidjeli povećanje svojih dionica za 30% i 55% respektivno od sredine decembra. Glavne brodarske kompanije sada izbjegavaju Suecki kanal, birajući rutu oko Afrike, razvoj koji se odražava na cijene tereta.

U tom kontekstu, analitičari i ekonomisti pažljivo prate razvoj događaja koji konačno imaju direktni uticaj na krajnjeg potrošača. Analitičari u Goldman Sachs-u očekuju da će porast cijena tereta za kontejnerske brodove nastaviti, posebno uzimajući u obzir kašnjenja u povratku brodova na učitavanje u Aziji, u kritičnom periodu prije Kineske Nove godine. Međutim, američki investicijski div ne očekuje da će poremećaji u logistici dostići nivo viđen tokom perioda pandemije.

J.P. Morgan, s druge strane, je oprezniji po pitanju finansija brodarskih kompanija, smatrajući da je podsticaj koji su primili privremen. To je razlog zašto su smanjili ocjenu za Maersk sa ‘prekomjerne’ na ‘neutralnu’. J.P. Morgan vjeruje da će se, jednom kada se situacija na Crvenom moru stabilizuje, brodarstvo na redovnim linijama vratiti svojim uslovima prije poremećaja sa niskom potražnjom i visokom ponudom.

Vrijedno je napomenuti da su, prije napada na Crvenom moru, kompanije poput Maersk-a suočene s ‘prigušenim’ ekonomskim izgledima, što se odražava u odlukama o smanjenju radnih mjesta i upozorenjima o niskim cijenama i rastućim troškovima.

Kako se situacija brzo razvija, biće od vitalnog značaja za investitore i zainteresovane strane u pomorstvu da prate potencijalne dugoročne posljedice na globalnu pomorsku aktivnost. Konačno, ne treba isključiti mogućnost lančanih efekata na ekonomski rast i inflaciju u Evropi.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply