Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Razvoj novih luka u Aziji zbog potražnje za LNG-om

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Fleksibilnost pomorskog transporta LNG-a, bila je odlučujuća za energetsku bezbjednost zemalja, čak i kontinenata, u nedavnoj prošlosti. Pošto se očekuje da će uloga fosilnih goriva biti odlučujuća u globalnoj energetskoj jednačini u srednjoročnom i dugoročnom periodu, investicije su se fokusirale na veću potražnju za LNG-om.

Konkretno, kompanija „Atlantic Gulf & Pacific Company” očekuje da će donijeti konačnu investicionu odluku o izgradnji šest terminala za uvoz LNG-a u južnoj i jugoistočno Aziji u naredne dvije godine, kako se navodi u izvještaju „Reuters-a“, pozivajući se na izjave generalnog direktora kompanije.

Pored toga, ukupan kapacitet uvoza terminala iznosi 25 miliona tona godišnje. Ostaje nepoznato gdje će se tačno graditi terminali, sa izuzetkom da će jedan biti u Indiji, odnosno u gradu Karaikal. Kompanija je posebno zainteresovana za tržište Filipina, Vijetnama, Indonezije i Indije.

Istovremeno, treba napomenuti da ovaj razvoj očigledno odražava strategiju novog glavnog akcionara kompanije. Američka korporacija „Nebula Energy“ je nedavno stekla 80% udjela u kompaniji.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply