Skip to main content
search
VijestiSvijet

Reciklaža brodova: Značajni koraci napravljeni na globalnom nivou

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Regulatorni i status usklađenosti brodske reciklaže značajno se poboljšao u poslednjih nekoliko nedelja, uprkos činjenici da je tržište i dalje prigušeno.

U svom najnovijem nedeljnom izvještaju, brodski broker Clarkson Platou Hellas rekao je da “kako idemo dublje u decembar i prema praznicima, tržišna aktivnost ostaje ograničena sa malo brodova koji su dostupni za reciklažnu prodaju i, gledajući listu ‘dolazaka’ na destinacijama za reciklažu na Indijskom potkontinentu, evidentno je da je tonaža oskudna zbog nedostatka novih dolazaka.

Cijene su i dalje stabilne kao i prethodnih nedelja sa svih destinacija za reciklažu. U međuvremenu, nakon prošlonedeljnog izvještaja u kojem su iz određenih područja prijavljeni dalji ‘zeleni’ akreditivi u nastojanju da se očisti industrija, danas je objavljeno da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) uveli strogu regulativu o reciklaži brodova sa namjerom da dostave robusniji i ekstremniji odgovorni program reciklaže brodova objektima za reciklažu brodova koji rade u UAE”.

Dalja pojašnjenja trebala bi biti poznata u sedmicama koje su pred nama i kakve posljedice, „će uticati na globalne destinacije za reciklažu”, zaključio je Clarkson Platou Hellas.

Evropska komisija je usvojila 12. izdanje Evropske liste objekata za reciklažu brodova. Dva brodogradilišta koja se nalaze u Turskoj i jedna u Sjedinjenim Državama ponovo su uključena na listu, nakon petogodišnjeg odsustva.

Komisija je takođe produžila datume uključivanja pet brodogradilišta na listi u Norveškoj i jednog u Finskoj. Osim toga, tri objekta smještena u Danskoj, Holandiji i Norveškoj su uklonjena iz revidiranog inventara zbog prestanka aktivnosti vezanih za reciklažu brodova.

 

Trenutno postoji 45 objekata za reciklažu brodova na Evropskoj listi, 15 u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Hellenic Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply