Skip to main content
search
KarijeraVijestiIstaknute Vijesti

Redefinisanje liderstva: 10 obmanjujućih teorija

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kao što je pokazalo nedavno istraživanje, nevjerovatnih 90% HR lidera priznaje da uspjeh na modernom radnom mjestu zavisi od sposobnosti lidera da da prioritet ljudskim aspektima vođenja. Ovo nas stoga dovodi do fundamentalnog pitanja šta, onda, čini liderstvo?

Pejzaž liderstva je prošao kroz transformaciju unutar dinamičnih kontura današnjeg radnog okruženja koje se razvija. Čini se da je koncept liderstva postao komplikovan. Sadašnje razumijevanje uticaja evoluiralo je u kompilaciju karakteristika koje, tokom vremena, pokazuju mali uticaj.

Sljedećih 10 faktora mogu ukazivati ​​na potencijal za vođstvo, ali ga ne garantuju. Određeni pojedinci posjeduju sve ove atribute, a ipak ne pokazuju liderske kvalitete, dok drugi u potpunosti nemaju te atribute i još uvijek imaju izuzetne liderske sposobnosti.

  1. Liderstvo se ne odnosi na harizmu

Harizma može biti moćna prednost u liderstvu, ali je ne treba posmatrati kao nametnuti preduslov koji bi mogao obeshrabriti mnoge ljude. Sjajni lideri su uvijek željni učenja i traže mogućnosti ličnog i profesionalnog razvoja. Osim toga, ključno je da lider njeguje klimu stalnog obrazovanja i razvoja među članovima tima. 

  1. Liderstvo se ne odnosi na elokvenciju

Liderstvo nije sve u elokventnim govorima, nije sve u sposobnosti da se artikulišu perspektive i mišljenja za divljenje ljudi. Biti u stanju da se izrazite je važno, ali liderstvo je definisano rezultatima, a ne atributima, rekao je Peter F. Drucker, osnivač modernog menadžmenta.

  1. Liderstvo se ne odnosi na moć

Titula glavnog izvršnog direktora nije ono što vas čini liderom. Za lidera je važno da koristi svoje riječi, postupke i sposobnost da motiviše i utiče na druge. Liderstvo nije predstava jednog čovjeka; lideri priznaju moć saradnje sa timom za razvoj efikasnih rešenja.

  1. Liderstvo se ne odnosi na staž

Liderstvo se ne dešava automatski kada dostignete određenu dob ili platni razred. Nadalje, samo nadmašivanje drugih u hijerarhiji kompanije ne kvalifikuje pojedinca kao lidera.

  1. Liderstvo nije u razmjerama

Liderstvo nije određeno veličinom nečijih odgovornosti ili veličinom njihovog tima. Radi se o sposobnosti da inspirišete i utičete na druge prema zajedničkom cilju, bez obzira na razlike. Pravi lideri mogu da se pojave na bilo kojem nivou ili poziciji unutar organizacije, jer ih njihova djela, vizija i sposobnost motivisanja istinski definišu.

  1. Liderstvo nije u popularnosti

Niste lider samo zato što vas svi vole. Kao što je autor Robin Sharma izjavio: „Liderstvo nije takmičenje u popularnosti; radi se o tome da ostavite svoj ego pred vratima. Naziv igre je: voditi bez titule.” Drugim riječima, liderstvo je raditi pravu stvar u pravo vrijeme, a ne popularnu stvar.

  1. Liderstvo nije zbog slave

Svijet ne mora znati za vas da biste bili vođa. Liderstvo je, u svojoj srži, umjetnost autentičnog samoizražavanja ili optimizacija ličnih sposobnosti. Okreće se oko podsticanja promjena; svaki pojedinac ima sposobnost da utiče i preoblikuje situaciju za kolektivno dobro. Svaka osoba ima potencijal da utiče i poboljša živote drugih, njegujući inspiraciju i izvrsnost, ako joj se pruži prilika za to.

  1. Liderstvo nije u pobjedi

Liderstvo nije takmičenje ili trka koju treba osvojiti. Radi se o saradnji i osnaživanju drugih da ostvare svoj puni potencijal. Pravi lider se fokusira na izgradnju jakih odnosa i njegovanje okruženja podrške, a ne samo na lične pobjede.

  1. Liderstvo se ne odnosi na bogatstvo

Bogatstvo vođe leži u njihovoj sposobnosti da motivišu i podignu one oko sebe, a ne u njihovom bankovnom računu. Pravo liderstvo podrazumijeva korišćenje nečijih vještina, znanja i uticaja da inspirišete i vodite druge prema zajedničkom cilju.

Radi se o pozitivnom uticaju i donošenju značajnih promjena, bez obzira na finansijski status.

  1. Liderstvo se ne odnosi na obrazovanje

Niste lider samo zato što ste diplomirani i ovlašteni. Pravo liderstvo uključuje stalnu žeđ za znanjem, posvećenost stalnom ličnom i profesionalnom razvoju i duboko razumijevanje sopstvenih snaga, slabosti i predrasuda. Efektivni lideri aktivno teže ličnom razvoju i aktivno njeguju kulturu samorefleksije.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply