Skip to main content
search
VijestiSvijet

Registracija Singapura prešla 100M GT dok rastu pomorske operacije

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Singapur je obilježio ključnu prekretnicu za svoj brodski registar objavivši da je prvi put premašio oznaku od 100 miliona bruto registrovanih tona sa današnjim imenovanjem novog VLCC tankera. Ovo se dešava dok se grad-država trudi da održi svoju ulogu na čelu pomorske industrije kao lider u bunkeringu i novim tehnologijama.

Grad je bio pozadina ceremonije imenovanja za VLCC Eagle Verzcruz, novosagrađenog tankera za sirovu naftu u vlasništvu kompanije AET Tankers, člana MISC Grupe i jednog od najvećih vlasnika-operatora tankera i specijalizovanih plovila. Izgrađen u Hanwha Ocean-u u Južnoj Koreji, brod je težak 300,000 dwt i treći je i posljednji brod u sporazumu iz 2021. godine koji će vidjeti da Shell Tankers (Singapur) upravlja brodom pod dugoročnim čarterom.

Sa zvaničnim ulaskom broda u Singapurski registar brodova, društvo zastave premašilo je oznaku od 100M GT. Osnovano 1966. godine, društvo zastave upravlja singapurskom zastavom sa oko 4.000 brodova. Oni ističu svoju ulogu u osiguravanju da brodovi poštuju konvencije IMO-a kako bi osigurali sigurnost, efikasnost i zaštitu okoline.

Zastava je 2023. godine završila sa povećanjem tonaže za četiri puta na ukupno 99,56 miliona GT, sa 95,47 miliona GT na kraju 2022. godine. Među programima koje zastava želi istaknuti su njeni sertifikati za zeleni brod, koje brodovi dobijaju za napore uključujući upotrebu goriva sa niskim sadržajem ugljenika kao što je metanol, kao i korišćenje energetski efikasnih tehnologija koje omogućavaju brodovima da premaše zahtjeve Energy Efficient Design Index-a (EEDI) kojim upravlja IMO. Trenutno, 22 broda pod zastavom Singapura iz 10 kompanija dobilo je Green Ship Certificates.

Prekretnica za registar dolazi dok luka Singapur takođe izvještava o značajnom rastu u 2023. godini.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply