Skip to main content
search
VijestiJadran

Riječka kompanija s partnerima gradi putnički brod na vodonik koji će ploviti Jadranom

AAA

Izvor fotografije: hbw_pictures / Shutterstock.com

Riječka kompanija Lürssen Design Center Kvarner s još 14 partnera iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Norveške, Njemačke, Slovenije i Španije, u iduće će četiri godine projektovati i izgraditi putnički brod pogonjen vodikom koji će ploviti Jadranskim morem, saopštili su u ponedeljak iz te kompanije.

Ukupna vrijednost projekta je 18,9 miliona eura, od čega će 13,5 miliona eura biti sufinansirano sredstvima Evropske unije iz programa “Obzor Evropa”.

Glavni cilj projekta ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) je izgraditi putnički brod pogonjen vodonikom koji će demonstrirati održivi klimatski neutralni sistem goriva.

Stručnjaci iz sedam EU zemalja radit će na procjeni nivoa emisija, studiji uticaja na okolinu, procjeni rizika i sigurnosti novog sistema kako bi se odredile najbolje ekološke prakse za brodove na vodonik, ali i utvrdio uticaj takvih brodova na ekologiju.

Lürssen Design Center Kvarner u tom će projektu biti odgovaran za izradu kompletne projektne dokumentacije broda na kojem će raditi vrhunski stručnjaci u Rijeci.

Direktorica kompanije Lürssen Design Center Kvarner ističe da će tim stručnjaka iz Lürssen Design Centra Kvarner zajedno s internacionalnim partnerima, među kojima je i najveći hrvatski brodar Jadrolinija, imati priliku u sljedeće četiri godine projektovati, izgraditi i staviti u upotrebu jedan od prvih putničkih brodova na Mediteranu na vodonik i time doprinijeti zelenoj tranziciji pomorskog sektora.

Izvor: novilist.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply