Skip to main content
search
VijestiSvijet

Rijekama prijeti više od klimatskih promjena

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Opasno smješteni između porasta nivoa mora i pritisaka uzvodno leže obalne riječne delte i njihovih otprilike pola milijarde stanovnika. Ove regije su igrale važnu ulogu u društvenom razvoju od posljednjeg ledenog doba, nudeći ravne, plodne zemlje sa bogatom slatkom vodom koje su idealne za poljoprivredu.

U novije vrijeme, priobalne riječne delte postale su središta globalne pomorske trgovine, što je dovelo do brzorastućih megagradova kao što su Dhaka, Cairo i Shanghai. Ali ova područja su sada ugrožena. I ne može se sva krivica svaliti na klimatske promjene.

Naše nedavno istraživanje otkriva da se 49 delti širom svijeta, uključujući Nil, Mekong i Mississippi, suočavaju sa rastućim rizicima prema svim budućim scenarijima IPCC-a za klimatske promjene i razvoj.

Naša analiza pokazuje da su određeni rizici kritičniji za neke delte od drugih. Ovi rizici uključuju slijeganje zemljišta, povećanje gustine naseljenosti, intenzivnu poljoprivredu, neefikasno upravljanje i nedostatak kapaciteta za prilagođavanje.

Porast nivoa mora i povezani uticaji, kao što je salinizacija, ključna su prijetnja deltama. Ali nije samo uzdizanje mora ono što stvara takve rizike – same delte tonu.

Delte Nile-a, Ganges-a i Pearl-a su takođe među najgušće naseljenim mjestima na svijetu. Delta kineskog Pearl- je, posebno, zakrčena megagradovima Guangzhou, Dongguan i Foshan, u kojima zajedno žive više od 30 miliona ljudi. Mnoge delte će postati još gušće naseljene i urbanizovane tokom narednih decenija.

Urbani razvoj spriječava prirodne procese plavljenja rijeka da isporuče sediment u delte i održe nadmorsku visinu kopna iznad riječnog kanala i mora. To može uzrokovati potonuće kopna delte u odnosu na nivo mora još bržim tempom.

Delta zemlje imaju opcije kada je u pitanju upravljanje mnogim rizicima sa kojima se suočavaju – one nisu samo na milosti velikih globalnih emitera štetnih gasova. Međutim, spremnost, kapacitet i efikasnost vlada da se prilagode rizicima je niska u mnogim deltama.

Međunarodna podrška i saradnja ovdje mogu i trebaju igrati ulogu podrške. Ali ovo nije jednostavan zadatak. Zemlje u razvoju zahtijevaju značajnu količinu sredstava za implementaciju neophodnih mjera prilagođavanja.

Moraju se razviti rješenja koja uzimaju u obzir sve ove rizike. Napori za ograničavanje klimatskih promjena ostaju hitni, kao i regulacija vađenja podzemnih voda i fosilnih goriva iz delta. Gradovi se mogu dizajnirati tako da budu otporniji na poplave, dok se poljoprivredne prakse mogu prilagoditi kako bi se nosile s rizicima.

Ovo može uključivati prihvaćanje metoda kao što su akvakultura, uzgoj usjeva otpornih na sol ili istraživanje alternativnih poljoprivrednih pristupa koji mogu prihvatiti poplave i procese sedimentacije delte.

Inženjerska rješenja, kao što su morski zidovi, biće potrebna tamo gdje su druge strategije nemoguće. Ali ovo ne bi trebalo da postane podrazumijevani pristup. Iznad svega, razvoj rješenja mora biti inkluzivan, uključujući ne samo stručnjake, već i lokalno stanovništvo, podstaknut hitno potrebnim vladinim akcijama i finansijama.

Izvor: gCaptain

Podijeli vijest:

Leave a Reply