Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Riješenja kompanije Wärtsilä za smanjenje emisija dva nova trajekta kompanije CMA CGM

AAA

Izvor fotografije: Wärtsilä

Wärtsilä će isporučiti motore, sistem za snabdijevanje gorivom i propulsore za dva nova Ropax trajekta koji se grade za La Méridionale, filijalu CMA CGM. Brodovi, koji su posebno dizajnirani da minimiziraju emisije, gradiće se u brodogradilištu China Merchants Jinling (Weihai) Co., Ltd., i ploviće između Marseille i Corsica. Narudžba sa Wärtsilä-om je zabilježena u aprilu 2024. godine.

Trajekti su na prvoj liniji energetske tranzicije i spadaju među prve sektore koji ciljaju operacije bez ugljeničnih emisija. Međutim, operateri trajekata suočavaju se sa sve većim pritiskom od strane klijenata koji i dalje očekuju brzu i ekonomičnu uslugu, koja funkcioniše prema rasporedu i sve je održivija. Operateri trajekata, kao što je La Méridionale, teže da iskoriste tehnologije koje nude minimalne prekide u servisu i maksimiziraju povraćaj investicije, sve to smanjujući ugljenični otisak.

“Dizajn ova dva Ropax broda odražava našu posvećenost smanjenju ugljeničnog otiska unutar naše flote. To će biti među energetski najefikasnijim brodovima sa niskim emisijama koji operišu globalno, i cijenimo podršku kompanije Wärtsilä, čija tehnologija i rješenja pomažu da ostvarimo ovu ambiciju”, kaže Xavier Leclercq, potpredsjednik CMA Ships u CMA CGM.

Kompanija će nastaviti sa naporima da smanji ekološki uticaj usvajanjem LNG-a kao primarnog goriva za nove brodove, kao i pripremom da operišu na alternativna goriva poput biogasa i sintetičkog metana, kako budu postajali dostupni u većim količinama.

Za svaki brod, Wärtsilä će isporučiti dva 12-cilindrična, jedan 10-cilindrični i jedan 8-cilindrični Wärtsilä 31DF motor. Ova dva trajekta će koristiti Wärtsilä-inu inovativnu NextDF tehnologiju, koja će biti primijenjena na Wärtsilä 31DF motorima. Dok su brodovi na LNG pogon, verzija NextDF Wärtsilä 31DF motora dodatno smanjuje emisije metana i azotnih oksida (NOx) značajno (u poređenju sa već efikasnim standardnim Wärtsilä 31DF motorima). Wärtsilä će takođe isporučiti Wärtsilä LNGPac, sistem za snabdijevanje gorivom za brodove na LNG pogon, kao i Wärtsilä propelere.

“Težnja ka nultim emisijama je jedan od najvažnijih izazova sa kojima se industrija danas suočava”, komentariše Stefan Nysjö, potpredsjednik za snabdijevanje energijom, Wärtsilä Marine. “Zato nam je drago što možemo da podržimo naše dugogodišnje partnere, CMA CGM i China Merchants Jinling Shipyard (Weihai) Co., Ltd., našim integrisanim rješenjima – obezbjeđujući da ovi trajekti imaju izuzetnu efikasnost u potrošnji goriva, pouzdanost u radu i značajno smanjenje emisija stakleničkih gasova.”

Oprema Wärtsilä-e za ove trajekte biće isporučena sredinom 2025. godine, a trajekti bi trebalo da započnu sa radom u prvoj polovini 2027. godine.

Izvor: Wärtsilä

Podijeli vijest:

Leave a Reply