Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

RINA bilježi dvocifreni rast

AAA

Izvor fotografije:

Italijansko društvo za klasifikaciju ostvarilo je prihod od oko 800 miliona eura tokom 2023. godine i sada planira da do kraja decenije dostigne 2 milijarde eura…

Registro Italiano Navale (RINA) prijavilo je neto prihode od 797 miliona eura u svojoj finansijskoj izjavi za fiskalnu godinu koja se završava 31. decembra 2023. Brojka je povećana za 10% u poređenju sa 2022. godinom, sa povećanjem EBITDA za 13% i neto profitom od 12,5 miliona eura.

Brojke potvrđuju rast prihoda i profitabilnosti tokom posljednjih nekoliko godina, uspostavljajući čvrstu osnovu za predstojeći ciklus, sa očekivanim dodatnim dobitima od kapitalnih investicija novog akcionara RINA-e, Fondo Italiano d’Investimento. Italijansko društvo za klasifikaciju sada je postavilo novi plan za ostvarenje prihoda od 2 milijarde eura i proširenje radne snage na 10.000 zaposlenih do 2030. godine.

“Veoma sam srećan što sam se pridružio tako izvanrednom timu i počašćen prilikom da vodim svoje kolege u narednom ciklusu rasta RINA-e,” kaže Carlo Luzzatto, izvršni direktor i generalni menadžer RINA-e.

“Kako je navedeno u našem novom strateškom planu, u narednih nekoliko godina ciljamo da postanemo sve važnija referentna tačka za naše klijente tako što ćemo im pružati podršku našim sveobuhvatnim znanjem i iskorišćavanjem jedinstvenog ekosistema zasnovanog na kontinuiranoj razmjeni stručnosti, interdisciplinarnoj primjeni našeg tehničkog znanja i našoj sposobnosti da inoviramo u svim sektorima u kojima poslujemo.”

RINA je završila prvi kvartal 2024. godine slično prvom kvartalu, sa novim narudžbama od oko 310 miliona eura i operativnim prihodima od 210 miliona eura, što je za 17% više u odnosu na isti period prethodne godine. Na osnovu navedenih rezultata, firma tvrdi da je na dobrom putu prema godišnjim projekcijama.

Da bi pokrenula narednu fazu rasta i ostvarila svoje ciljeve od više milijardi eura i 20% EBITDA do 2030. godine, RINA navodi da će vjerovatno tražiti više prilika za spajanja i akvizicije, pri čemu firma već razmatra potencijalne zajedničke poduhvate sa novim akcionarima.

Strateški plan RINA-e cilja na nekoliko ključnih oblasti kako bi se ostvarili ciljevi grupe. U energetskoj tranziciji, RINA ima za cilj da vodi kompanije kroz dekarbonizaciju dizajniranjem, podrškom i verifikacijom planova implementacije koristeći svoje opsežno znanje i nove tehnologije.

U integrisanom upravljanju imovinom, RINA će iskoristiti svoju multidisciplinarnu stručnost iz sektora poput energije, infrastrukture, brodarstva i nekretnina u pokušaju da se dodatno uspostavi kao referentna tačka za upravljanje objektima, infrastrukturom i operacijama.

RINA teži napretku u pametnoj usklađenosti razvijajući nove strategije u sektoru ispitivanja, inspekcije i sertifikacije (TIC) kako bi se suočila sa tehnološkim napretkom i navigirala kroz evoluirajuće nacionalne i globalne propise, uključujući ESG i digitalnu usklađenost.

Na kraju, u novim ekonomijama, RINA je pozicionirana da podrži rast sektora poput podvodnih tehnologija, sajber sigurnosti, avijacije i svemira suočavajući se sa značajnim interdisciplinarnim izazovima.

“Posvećenost RINA-e inovacijama nedavno je pojačana pokretanjem ‘AI Factory’,” dodaje Luzzatto. “Novoformirani tim profesionalaca će pokrenuti probojne razvoje naših usluga, omogućavajući našim klijentima da bolje čitaju i anticipiraju evoluirajuće i često izazovne dinamike industrija u kojima posluju i time uspiju u ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva.”

Izvor: superyachtnews.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply