Skip to main content
search
VijestiSvijet

RINA će kartografisati održivu budućnost industrije krstarenja u saradnji sa CLIA

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

RINA je dobila zadatak od Cruise Lines International Association (CLIA) da izvrši sveobuhvatnu studiju za Globalni investicioni plan, sa ciljem usmjeravanja sektora krstarenja ka održivoj budućnosti. Istraživanje će pružiti globalni scenario sa fokusom na sektor krstarenja, kartirajući u realnom vremenu energetske potrebe, infrastrukturu i regulative sa scenarijima prognoze koji se protežu do 2050.

Sektor krstarenja prepoznat je kao jedan od najaktivnijih pokretača koji gura pomorsku industriju ka većoj održivosti. Trenutno je naručeno 55 kruzera, što predstavlja investicije od 33,9 milijardi eura globalno za narednih pet godina. Od ovih novih brodova, 36 će biti pokretano tečnim prirodnim gasom, a 7 će biti sa pogonom na metanol. Do 2028. više od 70% flote kruzera koji su članovi CLIA imaće sposobnost da budu napajani sa obale.

Studija predstavlja značajan korak u obavezi industrije krstarenja da se uskladi sa ekološkim ciljevima IMO-a za 2030. i 2050.

CLIA, koja predstavlja 95% globalne flote kruzera, igra ključnu ulogu u ovom potezu, demonstrirajući snažnu posvećenost upravljanju okolinom i održivim praksama unutar pomorske zajednice.

Studija će obuhvatiti sve regione svijeta osim Evrope i fokusiraće se na holistički pogled na infrastrukturne i regulatorne potrebe globalnog sektora krstarenja. Njen cilj je pružiti jasnoću o trenutnom stanju i budućim razvojima u infrastrukturi i razvoju goriva u narednih 5-10 godina. Značajan naglasak će biti stavljen na uticaj ruta i operacija kruzera, uzimajući u obzir različite nosioce energije i na moru i u luci. Iskustvo RINA-e u pomorskom i industrijskom sektoru čini je jedinstvenom za realizaciju ove studije, koja će uključivati:

  • Analizu ruta globalnog tržišta krstarenja, opcija goriva i izbora pogona.
  • Procjenu globalne infrastrukture za goriva i zemaljsku energiju.
  • Studiju međunarodnih i lokalnih regulatornih okvira za stakleničke gasove i njihov uticaj na dizajn i operacije brodova.
  • Procjenu obima nosilaca energije potrebnih za postizanje ciljeva neutralnosti ugljenika.
  • Procjenu položaja i veličina infrastruktura za podršku rutama i tehnologijama krstarenja, uzimajući u obzir globalne mogućnosti finansiranja i investicija.

Očekuje se da će rezultati ove studije oblikovati pristup industrije krstarenja održivosti za naredne decenije, postavljajući mjerilo za upravljanje životnom sredinom u pomorskom sektoru.

Izvor: newmoney.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply