Skip to main content
search
VijestiSvijet

Robert Desai, komercijalni direktor kompanije “V.Group-e”: Nova strategija se razvija

AAA

Izvor fotografije: V. Group

“Lloyd’s List” je objavio „Top 10 Shipmanagers 2023“ krajem 2023. godine, pokazujući da se “V.Group” rangira kao drugi najveći svjetski menadžer brodova treće strane, u smislu ukupnog broja pod menadžmentom.

U kontekstu zelene i digitalne tranzicije, menadžeri brodova treće strane, koji brodovlasnicima pružaju usluge brodskog menadžmenta i pomorskih usluga, suočavaju se sa velikim izazovima, kao i mogućnostima za rast.

U julu prošle godine, “V.Group” je kupio “Belships Management” (Singapur), dodatno proširujući “V.Group” skalu, a 29. novembra, ona je najavila strateško partnerstvo sa “Aither-om”, fokusirajući se na besprekornu trgovinu u okviru EU ETS-a, koji će direktno koristiti klijentima “V.Group-e”.

Clarkson-ovi podaci pokazuju da je Kina prošle godine uspješno nadmašila Grčku i postala najveća zemlja u svijetu u pogledu “GT-a”. Pored toga, prema Clarkson-ovim podacima, do kraja 2023. godine, kineske lizing kompanije imaju ukupnu imovinu od oko 89 milijardi dolara u programima lizinga brodova, što je povećanje od 10% u odnosu na kraj 2022. godine. “Clarkson Research” je izračunao da četiri od 20 najvećih svjetskih finansijskih institucija su kineske lizing kompanije.

“V.Group” je jedan od prvih učesnika na kineskom tržištu i jedna od samo dvije vrhunske strane brodske menadžment kompanije sa velikom kancelarijom u Kini.

Da bi dalje istražio “V.Group”, “Xinde Marine News” je obavio intervju sa Robertom Desai-jem, glavnim komercijalnim direktorom.

“Xinde Marine News”: Molimo Vas da našim čitaocima ukratko predstavite “V.Group”. Uzgred, možete li nam reći šta znači “V. Group”? Šta je značenje slova V? Odakle dolazi naziv “V.Group”?

Robert Desai: “V.Group” pruža čitav niz usluga brodskog menadžmenta i pomorske podrške vlasnicima i operaterima širom svijeta. U okviru “V.Group-e” imamo dva odjeljenja – “V.Ships” i “V.Services”.

“V.Ships” je tradicionalni tehnički menadžer. Imamo oko 600 brodova u brodskom menadžmentu širom svijeta, od Brazila preko Floride do Kine, Atine, Hamburga, Singapura, Glazgova, Osla, Kopenhagena. Upravljamo čitavim asortimanom plovila, uključujući tankere, kontejnere, balkere, brodove za priobalne i rekreacione aktivnosti, “PCTC” i druge kategorije, čak i “FPSO”. Tamo gdje je brodarstvo, tu je “V.Group” u brodskom menadžmentu.

“V.Group” je osnovana 1984. godine kao “V.Ships”, u vlasništvu privatne investicione kompanije, “Advent International”.

“Xinde Marine News”: Dekarbonizacija brodarstva, nezaobilazna tema, i “V.Group” su partneri sa “Aither-om”, kako bi obezbijedio rješenja za trgovinu ugljenikom za vlasnike brodova, i kakve druge usluge “V.Group” može da pruži brodovlasnicima? Recite nam više o ovome.

Robert Desai: Dobro pitanje. Dekarbonizacija je ključna tema za svakog brodovlasnika.

V. Group” želi da bude menadžer koji najbolje može da optimizuje energetsku efikasnost za vlasnike. Prije nekoliko godina, uspostavili smo partnerstvo sa “Maersk Mc-Kinney Moller” centrom za transport bez ugljenika. Mi smo strateški partner i ja sam u tranzicionom Savjetodavnom odboru te institucije. To nam omogućava pristup mnogim drugim strateškim partnerima, kao što su programeri tehnologije, vlasnici brodova, konsultanti za motore, proizvođači motora, itd. Zajednički radimo na rješavanju problema u vezi sa dekarbonizacijom u transportu. Direktor naše grupe za održivost i dekarbonizaciju je raspoređen u centar i on specijalno radi na studiji o amonijaku, gdje mi ocjenjujemo amonijak kao gorivo u smislu bezbjednosti posade. Takođe ćemo ga uvesti u sopstvene centre za obuku i testirati, stvarajući tako industrijski standard za bezbjedno rukovanje amonijakom za posadu.

U novembru 2023. godine, uspostavili smo strateško partnerstvo sa “Aither-om”, koja obezbjeđuje rješenja za trgovinu ugljenikom za brodovlasnike i druge industrije. Kroz ovo partnerstvo sa “Aither-om”, “V.” klijenti imaju pristup namjenskom online portalu za utvrđivanje cijene ugljenika koji je korišćen, daje im se mogućnost da kupe kredite za ugljenik i da ih deponuju u Registru EU-a, kako bi održali usklađenost sa dolazećom šemom EU “ETS”.

“Xinde Marine News”: Sve je više i više plovila/porudžbina za alternativno gorivo. Imate li neko mišljenje ili uvid o budućim gorivima?

Robert Desai: Mislim da prije nego što spomenemo goriva, treba da razgovaramo o postojećih 75.000 plovila koja danas “plutaju” okeanom i šta se može uraditi čistom optimizacijom efikasnosti. Mislim da postoji smanjenje potrošnje goriva od 10% do 15% samo od optimizacije efikasnosti, u okviru postojećeg, što uključuje optimizaciju putovanja, ljudsko ponašanje na brodu, ne pokretanje generatora kada Vam nisu potrebni i razne slične stvari. A na osnovu gore navedenih radnji, ako dodate određene manje prepravke ili nadogradnje, kao što su sistemi silikonske boje, vazdušno podmazivanje i razne druge tehnologije, možete povećati efikasnost bez sagorijevanja novog goriva. Zatim, tu je i pogon na vjetar koji sada dolazi.

Kada se sve ovo razmotri i uputi na pravu adresu, postavlja se pitanje novih goriva. Postoji značajan izazov za razvoj i povećanje brodskih goriva. Amonijak ne može raditi za svaku primjenu. Metanol ne može da funkcioniše za svaku primjenu. LNG je takođe pogodan kao prelazno gorivo i dio je mješavine. Ali to neće riješiti problem. LNG ima smanjenje od 20% u poređenju sa lož-uljem, ali sa njim je povezano i klizanje metana, što ima svoj izazov. Pošto metan doprinosi, zapravo dobijate lošiji rezultat. Proizvođači motora sada rade na tome i riješavaju probleme, nadamo se da ćemo uskoro vidjeti dalja ažuriranja.

Doći do neto nulte isporuke biće veoma izazovno. Brodska flota raste svake godine i brodovi su dugo u službi. Stoga će razbijanje ugljenika i smanjenje njegove upotrebe biti izazov.

Izvor: Xinde Marine News

Podijeli vijest:

Leave a Reply