Skip to main content
search
VijestiSvijet

Rodolphe Saadé ulaže u evropsku istraživačku laboratoriju za vještačku inteligenciju

AAA

Izvor fotografije: Kyutai press

Kyutai, prva evropska privatna laboratorija posvećena otvorenom istraživanju vještačke inteligencije, otvorena je u Stanici F (Pariz) u prisustvu naučnog osoblja i tri suosnivača, Xavier Niel, Rodolphe Saadé i Eric Schmidt.

Kyutai je neprofitna laboratorija, koja se isključivo posvećuje otvorenom istraživanju vještačke inteligencije. Cilj laboratorije je rješavanje glavnih problema AI sistema, posebno konstruisanjem masivnih multimodalnih modela – koristeći ne samo tekst već i zvuk, vizuelne materijale i slično – i razvojem novih algoritama za poboljšanje sposobnosti, pouzdanosti i efikasnosti.

U tu svrhu, laboratorija će koristiti računarski kapacitet koji obezbjeđuje Scaleway, filijala grupe Iliad. Superkompjuter Scaleway ima najveći računarski kapacitet za AI aplikacije raspoređen u Evropi.

Kyutai je čvrsto posvećen demokratizaciji AI i postavlja se kao ključni akter u otvorenom istraživanju. Njegov cilj je dijeljenje svojih nalaza sa cjelokupnim AI ekosistemom, uključujući naučnu zajednicu, programere, preduzeća, društvo u cjelini i donosioce demokratskih odluka.

“Kroz ovo novo ulaganje u vještačku inteligenciju, želim da mlađa generacija ima koristi od svih mogućnosti koje ova tehnologija nudi. Zahvaljujući Kyutai-ju, istraživači će imati sve resurse koji su im potrebni da stvore i izmisle svijet sutrašnjice. To je poduhvat koji će okupiti najbolje stručnjake na svijetu da se suoče sa izazovima AI. Odluka CMA CGM da se uključi, takođe je vođena željom da se Francuska i ostatak Evrope postave u prvi plan istraživanja vještačke inteligencije. Potrebno je stvoriti dinamičan i inovativan ekosistem da bi naše kompanije ostale konkurentne. Udruživanje snaga je najbolji način da se pripremimo za budućnost.”, izjavio je Rodolphe Saadé, predsjednik i izvršni direktor CMA CGM Group.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply