Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Rotterdam na vrhu liste evropskih luka

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Vodeća evropska luka ostaje Rotterdam, na osnovu najnovijih podataka EU o rukovanju teretom u lukama na Starom kontinentu.

Konkretno, u drugom kvartalu 2023. godine, Rotterdam je pretovario 99 miliona tona tereta, i ostao ne vrhu evropskih luka po pitanju rukovanja teretom. Međutim, vrijedi napomenuti da je od drugog kvartala 2022. do drugog kvartala 2023. godine, pretovar robe u luci obilježio uzastopne padove.

Istovremeno, druga vodeća luka ostaje Antwerp-Bruges, sa pretovarom tereta koji dostiže 62 miliona tona. Na trećem mjestu je Hamburg (26 miliona tona), a na četvrtom Amsterdam (21 milion tona). Sve tri luke su zabilježile opadajući trend u odnosu na drugi kvartal 2022. godine.

Istovremeno, na petom mjestu bila je luka Gdanjsk u Poljskoj, koja je u razvoju. Pretovar tereta u poljskoj luci iznosio je 20 miliona tona, što predstavlja godišnji porast od 51%.

Kada je riječ o određenoj vrsti tereta, kako tečnog, tako i suvog, luka Rotterdam je bila na vrhu (oko 50 miliona i 16 miliona tona). Međutim, kada su u pitanju veliki kontejnerski brodovi, luka Antwerp-Bruges (u pogledu zapremine tereta), bila je vodeća destinacija. Luka Rotterdam je takođe bila na vrhu po pitanju velikih kontejnerskih brodova.

Što se tiče kontejnerskih brodova, Piraeus se takođe smatra jednom od pet vodećih evropskih luka. U drugom kvartalu 2023. godine, Piraeus je obradio više od 1,2 miliona TEU. U stvari, ovi nivoi predstavljaju godišnji porast od 5%.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply