Skip to main content
search
VijestiSvijet

Rumunija pokreće postupak insolventnosti protiv brodogradilišta Damen Mangalia

AAA

Izvor fotografije: Dragos Asaftei / Shutterstock.com

Dugotrajna borba između kompanije Damen i rumunske vlade oko operacija brodogradilišta Mangalia na Crnom moru dobila je novi zamah kada je sud u Constanța-i pokrenuo postupak insolventnosti. Postavljen je administrator sa zadatkom da pronađe plan oporavka za brodogradilište.

Holandska kompanija Damen preuzela je operativnu kontrolu nad brodogradilištem 2018. godine sa velikim očekivanjima za poslovanje koje je ostalo 51 posto u vlasništvu vlade. Brodogradilište je bilo u funkciji od 1976. godine, poznato 20 godina kao Brodogradilište 2 Mai Mangalia. Južnokorejska kompanija Daewoo pokrenula je zajednički poduhvat za upravljanje brodogradilištem 1997. godine i proširila operacije sa fokusom na komercijalne brodove. U narednoj deceniji, brodogradilište je isporučilo preko 200 brodova.

Damen je istakao da brodogradilište ima tri velika dry dock-a i da je najveće u njegovoj grupi. Damen ima dugu istoriju sa Rumunijom, upravljajući brodogradilištem u Galati od 1999. godine. Planovi za Mangalia uključivali su ekspanziju i dalja ulaganja u oblasti kao što su kapaciteti za opremanje brodova.

Međutim, Mangalia je bila teško pogođena padom brodarske industrije, pri čemu je kompanija navela pad potražnje iz sektora offshore industrije. Takođe, su prijavili povećanu konkurenciju iz brodogradilišta u Aziji. Kada je pandemija pogodila industriju, Damen je pokrenuo plan za reorganizaciju brodogradilišta. Planovi za smanjenje operacija i refokusiranje poslovanja nisu dobro primljeni u Rumuniji, gdje je prijavljeno da će Damen smanjiti broj zaposlenih u Mangalia za preko 200 i u Galati za skoro 650 ljudi. Međutim, početkom 2023. godine kompanija je istakla oporavak uključujući dva HVDC offshore projekta prenosa energije u brodogradilištu, oba koja su se gradila pod ugovorima sa kompanijom Aker Solutions kao glavnim EPCI izvođačem.

Rumunska vlada je u junu 2023. godine usvojila novi zakon koji joj daje kontrolu nad Mangaliom i ograničava Damen-ovu ulogu na manjinskog investitora. Kompanija je protestovala, ali nije uspjela da riješi probleme sa vladom, pa je u avgustu 2023. godine krenula ka prekidu zajedničkog poduhvata. U tom trenutku brodogradilište je zapošljavalo 1,500 stalno zaposlenih, plus zaposlene kod izvođača radova i privremeno zaposlene.

Damen je u aprilu 2024. godine pokušao da iznese slučaj pred međunarodni arbitražni sud u Beču. Prijavljeno je da Damen traži kompenzaciju za prekid zajedničkog poduhvata i gubitak kontrole nad brodogradilištem. Izvještaji u rumunskim medijima kažu da je Damen garantovao više od 170 miliona dolara kredita za brodogradilište.

Brodogradilište je krajem maja podnijelo zahtjev za pokretanje postupka bankrota, a prošle nedjelje sud je odlučio da nastavi sa postupkom insolventnosti. Administracija je zakazala prvi sastanak za kraj avgusta, ističući da će proučavati poslovanje kako bi razumjela njegove slabosti i radila na definisanju strategije oporavka. Rekli su da je cilj pružiti što više stabilnosti i jasnoće u složenoj situaciji.

Damen-ove operacije u Galati su odvojene od Mangalia, gdje je bio u zajedničkom poduhvatu.

Izvor:

Podijeli vijest:

Leave a Reply