Skip to main content
search
VijestiJadran

Rumunski tajkun otkriva šta planira sa Uljanikom i 3. Majom.

AAA

Izvor fotografije: Novikov Aleksey / Shutterstock.com

Rumunski biznismen Gabriel Valentin Comanescu – vlasnik i direktor Grup Servicii Petroliere (GSP) – potvrdio je za Istra24 da je ozbiljno zainteresovan za kupovinu dva hrvatska brodogradilišta, Uljanika u Puli i 3 Maja u Rijeci.

Stečajni upravnik brodogradilišta Uljanik Loris Rak već je u ponedeljak donekle iznio informaciju sa javnošću, rekavši da je Comanescu bio u pulskom brodogradilištu, ali da nije izvršio dubinsku analizu (due diligence). U utorak je trebalo da bude održana javna aukcija za prodaju 54,77 odsto akcija Uljanika 1856. Ali ovoga puta niko, pa ni Comanescu, nije uplatio obveznicu od dva miliona eura, što je bio preduslov za održavanje javne aukcije.

Da je tako, barem što se Comanescu-a tiče, nezvanično je za Istru 24 potvrdio izvor blizak čitavom procesu pregovora o preuzimanju dva brodogradilišta. Uljanik je po četvrti put pokušao da se proda, drugi put po početnoj cijeni od 9,67 miliona eura.

Prošle godine u julu, Comanescu je za Poslovni.hr potvrdio da je zainteresovan za kupovinu većinskog udjela “novog” 3. Maja, a sada kaže za Istra24 da je, nakon dodatnih analiza i razgovora, kompanija GSP izrazila interesovanje „da u cijelu priču uključimo Uljanik, gdje takođe vidimo veliki potencijal”.

Odgovarajući na pitanja o razlozima interesovanja i planovima za hrvatska brodogradilišta, Comanescu kaže da im je ambicija da imaju svoj centar za rad i koordinaciju tekućih i budućih projekata na Mediteranu, a na međunarodnu mapu žele da dodaju 3. Maj i Uljanik kao veoma važna brodogradilišta za energetsku industriju, uglavnom za isporuku dijela evropskog projekta zelene energije.

Ova brodogradilišta, ističe, posjeduju neverovatne tehničke i ljudske mogućnosti „mimo tradicionalne brodogradnje, pa bi se bavila projektima nafte i gasa i obnovljivih izvora energije kao što su izgradnja vjetrenjača, brodova posebne namjene za ugradnju, rad i održavanje podmorja.”

Grupa Servicii Petroliere osnovana je 2004. godine i dio je grupe Upetrum. Samo sedam godina nakon osnivanja kompanije, njen vlasnik Gabriel Valentin Comanescu uvršten je na listu najbogatijih Rumuna u rumunskom Forbes-u.

Prema nekim podacima, on je 2015. godine bio ‘težak’ 610 miliona eura i četvrti najbogatiji Rumun.

Comanescu kaže da je GSP među najvećim izvođačima integrisanih podmorskih usluga u regionu i da rade u Sredozemnom i Jadranskom moru na italijanskoj strani, kao i na drugim globalnim projektima u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, SAD, Kataru, Holandiji, Velikoj Britaniji, Zapadnoj i Centralnoj Africi, Egiptu, Izraelu, Grčkoj, Indoneziji i Trinidadu.

Izvor: istra24.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply