Skip to main content
search
VijestiSvijet

Rusija postala vodeći dobavljač nafte Kini, prvi put od 2018. godine

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Rusija je premašila Saudijsku Arabiju i postala najveći izvor uvoza kineske nafte prošle godine.

Kao najveći svjetski uvoznik nafte, Kina je u 2023. godini kupila rekordnih 107 miliona tona sirove nafte iz Rusije, što je skoro četvrtinu više nego prethodne godine, prema podacima carine objavljenim u ponedeljak. U poređenju sa tim, iz Saudijske Arabije je uvezeno nešto manje od 86 miliona tona. Ovo je prvi put da je Rusija najveći dobavljač Kine od 2018. godine, što odgovara otprilike 2.15 miliona barela dnevno.

Kineske rafinerije su sa entuzijazmom kupovale rusku naftu po sniženim cijenama, iako je prodavana po cijenama iznad zapadno nametnutog ograničenja cijene od 60 dolara po barelu. Pošiljke ESPO iz ruskog Dalekog istoka i dalje su popularne u Kini zbog relativno kratke rute prevoza. Više zvaničnih prodajnih cijena dovelo je do toga da su procesori uzimali manje saudijskih ugovorenih pošiljki, dok nedavni nesporazum sa iranskim izvoznicima dodatno povećava potražnju za ruskom naftom.

Vrijednost uvoza kineske nafte iz Rusije prošle godine iznosila je 60.6 milijardi dolara, što odgovara prosječnoj cijeni od oko 77 dolara po barelu, prema Bloomberg-ovim proračunima zasnovanim na podacima carine.

Izvor: economictimes.indiatimes.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply