Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Ruska nafta ‘nepoželjna’ i u Turskoj

AAA

Izvor fotografije:shutterstock.com

Neosporivo je zaoštravanje energetskog sporazuma između Rusije i Turske nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine. Međutim, damoklov mač američkih sankcija izgleda da uzrokuje ‘trzavice’ u trgovini naftom između Rusije i Turske.

Zapravo, turska terminalna stanica Dortyol više neće nastaviti uvoz ruske nafte nakon uvoza rekordnih količina ruskog ‘crnog zlata’ u 2023. godini, kako navodi Reuters.

Upravljačka kompanija Global Terminal Services (GTS) izjavila je da neće dozvoliti istovar nafte ruskog porijekla ili bilo kojeg proizvoda koji dolazi iz Rusije u Dortyolu, kao dodatnu mjeru u implementaciji sankcija protiv Rusije.

Podsjećamo da je terminal Dortyol prošle godine primio 11,74 miliona barela ruske sirove nafte i goriva, prema podacima Kpler-a. Ukupni uvoz ruske nafte za 2023. godinu iz ovog konkretnog terminala bio je otprilike sedam puta veći od ukupnog uvoza iz bilo koje druge zemlje u 2021. godini.

Posljednji tanker koji je prevozio ruska goriva stigao je u Dortyol 19. februara 2024. godine, dostavljajući teret od 511.000 barela dizela iz ruske Baltičke luke Primorsk, ističe Kpler.”

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply