Skip to main content
search
VijestiSvijet

SAFETY4SEA peticija: Zašto ne smatramo internet povezanost jednako važnom potrebom pomoraca?

By 09/05/2024May 10th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Internet povezanost predstavlja ključni faktor za dobrobit na moru, kako pokazuje anketa SEAFiT Crew iz 2023. godine. U odgovoru na ovo otkriće, SAFETY4SEA je od više aktera i zainteresovanih strana dobio zadatak da istraži kako unaprijediti ovu oblast i osigurati da internet adekvatnog kvaliteta i brzine postane obavezna oprema za pomorce na brodovima.

SAFETY4SEA peticija poziva industrijske partnere da se pridruže ovoj inicijativi za besplatan internet na moru!

Anketa SEAFiT Crew iz 2023. godine ukazala je na kontinuirane pritužbe vezane za neadekvatnu internet konekciju. Poboljšanja u ovoj oblasti ne ostvaruju se dovoljno brzo da bi se omogućila odgovarajuća i besplatna internet veza na brodovima. I dalje postoje brodovi koji nemaju pristup internetu, kao i oni sa ograničenim pristupom ili presporim i preskupim internetom. Da pomorac izdvaja polovinu ili više svoje mjesečne zarade za internet, definitivno nije pristup koji odgovara 21. veku.

Prema Pomorskoj radnoj konvenciji, Reg 3.2.1, svaka zastavna administracija treba da osigura da brodovi pod njenom zastavom pružaju ‘’hranu i pitku vodu odgovarajućeg kvaliteta, nutritivne vrijednosti i količine’’ i prema Reg 3.2.2 ‘’Pomorcima na brodu treba da se obezbijedi hrana besplatno tokom perioda angažovanja.’’ Najnovije izmjene MLC-a u avgustu 2022. istakle su važnost razmatranja vjerskih zahtjeva pomoraca, kulturnih praksi i nutritivne vrijednosti prilikom pružanja hrane i pitke vode. Međutim, najnovija ažuriranja Konvencije nisu uključila referencu na pristup internetu. Zašto ne razmotriti internet povezanost iz regulatorne perspektive i uspostaviti novi standard?

Hrana i pitka voda uopšteno se smatraju osnovnim ljudskim potrebama, neophodnim za preživljavanje i dobrobit. Osim toga, dok se one uopšteno priznaju kao osnovne ljudske potrebe, međunarodni instrumenti ljudskih prava takođe prepoznaju važnost osiguranja ovih potreba kao djela širih prava na zdravlje, život i adekvatan standard života. Posebno, prema članu 25 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ‘’Svako ima pravo na standard života adekvatan za zdravlje i dobrobit sebe i svoje porodice, uključujući hranu, odjeću, stanovanje i medicinsku njegu i neophodne društvene usluge’’. Referenca o obezbjeđivanju hrane i pitke vode takođe se navodi u ciljevima održivog razvoja UN-a (UNSDGs) 3 i 6.

Prema navedenim osnovnim ljudskim potrebama, istraživanja su pokazala da je internet vitalan za dobrobit pomoraca; ne samo da mogu ostati povezani sa svojim voljenima, već se mogu baviti i drugim korisnim aktivnostima, kao što su kontinuirano učenje i profesionalni razvoj. Pristup internetu nudi opcije zabave, kao što su filmovi, muzika i igre, omogućavajući pomorcima da se opuste u slobodno vrijeme. Osim toga, budući da je boravak na moru za produžene periode mentalno izazovan, pristup internetu omogućava pomorcima da se povežu sa resursima za mentalno zdravlje, savetodavnim uslugama ili grupama za podršku, promovišući mentalno dobrostanje.

Najnovija anketa SAFETY4SEA posebno je istakla da preko 70% članova posade ne doživljava poteškoće u uspostavljanju dobrih odnosa sa kolegama i oslanja se na kvalitetan pristup internetu kako bi održali veze i komunicirali sa svojim voljenima na kopnu, potrebu koju je izrazilo nevjerovatnih 91% učesnika.

Sada je vreme da svi mi u pomorskoj industriji — od pomoraca, vlasnika brodova, menadžera brodova, pružalaca usluga, udruženja, zastavnih administracija, agencija za posredovanje i drugih pomorskih autoriteta — podignemo svoje glasove, ubrzamo napore i zajedno radimo na postizanju napretka u povezanosti posade.

Pozivamo sve zainteresovane strane i pomorce da potpišu peticiju ispod i pridruže se razgovoru na društvenim mrežama, koristeći #Sign4FreeInternetOnboard. Smatramo da treba ispitati sljedeće dvije (2) izjave:

  1. Treba li smatrati povezanost internetom jednako važnom osnovnom potrebom pomorca, barem jednako važnom kao što su hrana i pitka voda?
  1. Treba li zahtjevati regulatornu promjenu tako da pomorcima bude omogućena povezanost na internet — besplatno tokom perioda angažovanja — odgovarajućeg kvaliteta i propusnosti koji adekvatno pokrivaju zahtjeve broda i uzimaju u obzir različite potrebe i kulturne pozadine?

Pridružite nam se u potpisivanju ove peticije, pomjerajući granice potvrđivanjem izjave:

Povezanost na internet je jednako važna osnovna potreba pomorca, barem jednako važna kao hrana i pitka voda za dobrostanje i blagostanje pomoraca. Stoga bi trebalo uspostaviti regulatornu promjenu koja će osigurati da pomorcima bude omogućena povezanost na internet — besplatno tokom perioda angažovanja — odgovarajućeg kvaliteta i propusnosti koji adekvatno pokrivaju zahtjeve broda i uzimaju u obzir različite potrebe i kulturne pozadine.

Podignite svoj glas zajedno za promjenu. Recite svijetu na društvenim mrežama da potpišu peticiju #Sign4FreeInternetOnboard.

Link za potpisivanje peticije: https://seafit.safety4sea.com/petition/

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply