Skip to main content
search
VijestiNautika

Saint-Nazaire spreman za porinuće svog prvog jedrenjaka

By 08/03/2024March 11th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: ACCOR SA

Novo poglavlje u istoriji brodogradilišta Chantiers de l’Atlantique najavljeno je sa skorim početkom izrade Orient Express Silenseas, prve savremene jedrilice koja će se graditi u Saint-Nazaire. U januaru 2023, Accor grupa je saopštila da je naručila dva luksuzna broda za svoj brend Orient Express od ovog francuskog brodogradilišta.

Ovi brodovi će se istaći jedinstvenom karakteristikom – opremljeni su jedrima koja mogu biti primarni izvor pogona kada to vremenski uslovi dozvole.

Sa oznakom trupa A36, budući Orient Express Silenseas biće dugačak 220 metara, širok 25 metara, postavljajući ga kao najveći jedrenjak na svijetu. Isporuka je planirana za mart 2026, dok će njegov blizanac, sa oznakom trupa B36, čije ime još nije određeno, biti isporučen godinu dana kasnije. Ugovor sa Accor grupom takođe predviđa mogućnost naručivanja još dva broda.

Jedrilice će biti opremljene sa tri AeolDrive jarbola, koji se mogu rotirati za 360 stepeni radi maksimalne iskorišćenosti, sa mogućnošću nagiba do 70 stepeni za prolazak ispod mostova.

Svaki od jarbola, izrađen od karbona i visok 66.6 metara, postavljen je na čeličnu osnovu visoku 6.5 metara.

Sa sofisticiranim trupom prilagođenim za jedrenje, novi brodovi Orient Express moći će da plove izuzetno stabilno koristeći isključivo energiju vjetra (pri bočnom vjetru od 20 čvorova) i dostići brzine od 15 do 16 čvorova.

Chantiers de l’Atlantique, koji je razvio AeolDrive / Solid Sail tehnologiju, procjenjuje da će upotreba jedara omogućiti uštedu goriva između 30 i 40%, smanjujući tako emisije CO2 za isti procenat. Brodovi će koristiti dual-fuel motore prilagođene za rad uglavnom na LNG sa mogućnošću prelaska na dizel po potrebi.

Budući luksuzni jedrenjaci iz flote Orient Express biće dizajnirani da ugoste svega 120 putnika, raspoređenih u 54 suite-a sa prosječnom veličinom od 70 kvadratnih metara, dok najprostraniji suite zauzima impresivnih 1415 kvadratnih metara, uključujući i 530 kvadratnih metara za veliku privatnu terasu.

Izvor: meretmarine.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply