Skip to main content
search
VijestiSvijet

Samoubistvo jedan od vodećih uzroka smrti pomoraca: Alarmantan izvještaj

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Novi izvještaj pokazuje da je oko 11% smrtnih slučajeva posade registrovanih kod pomorskog osiguravača Gard posljedica samoubistva.

“Ovo je zabrinjavajuće visok broj, i vjerujemo da stvarni broj može biti mnogo veći zbog neprijavljivanja. Takođe vjerujemo da su mnogi slučajevi smrti posade preventabilni,” navodi Gard u novom izvještaju objavljenom prošle sedmice.

Tokom posljednjih 5 godina, Gard je zabilježio više od 400 smrtnih slučajeva posade. Srećom, učestalost prijava smrti je niska, sa 0,01 smrti po brodu godišnje, pri čemu je najgora godina bila 2021. u posljednjih pet godina.

Gard objašnjava da bi ova kategorija zahtjeva “idealno trebala biti nula, ali kao industrija, nažalost, daleko smo od onoga gdje bismo željeli biti.”

Izvještaj, “Gard Crew Claims Report 2024”, zasniva se na analizi pet godina podataka o zahtjevima ljudi i više od 20.000 slučajeva.

Kada je riječ o uzroku smrti, 74% smrtnih slučajeva registrovanih kod Garda posljedica je bolesti.

Prema World Health Organisation (WHO), 74% svih smrtnih slučajeva globalno su posljedica nezaraznih bolesti.

Najčešći uzroci smrti su kardiovaskularne bolesti, karcinomi, hronične respiratorne bolesti i dijabetes tipa 2, prema WHO.

U novoj publikaciji, Gard analizira neke od ključnih trendova u vezi sa osiguranjem posade i ljudi, ističući najčešće povrede, bolesti i druge rizike sa kojima se pomorci mogu suočiti na brodu.

Izvještaj posebno naglašava važnost mentalnog zdravlja, kao i preventivne mjere koje mogu preduzeti brodovlasnici, menadžeri i sami pomorci.

Što se tiče povreda posade, Gard izvještava da, iako povrede čine samo 32% ukupnih zahtjeva posade u posljednjih pet godina, prosječan iznos zahtjeva za povredu je obično veći nego za zahtjeve zbog bolesti.

U 2023. godini, Gard je registrovao skoro 1000 prijave povreda (i posade i ne-posade), a učestalost u 2023. porasla je za 44% u poređenju sa 2020.

Najčešći uzroci povreda su klizanja, spoticanja i padovi, dok je drugi najčešći uzrok udarac objektom ili linijom, uglavnom tokom operacija privezivanja.

Gledajući najčešće bolesti posade, bolovi u stomaku su bili najčešći uzrok bolesti, a slijede bolovi u leđima i problemi sa srcem. COVID-19 više nije na Gardovoj listi deset najčešćih bolesti.

“Kao industrija, imamo mnogo posla da bismo postigli idealno stanje u kojem su pomorci sigurni i zaštićeni od ovih rizika,” zaključuje Gard u svom izvještaju.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply