Skip to main content
search
VijestiZabava

Savjeti i trikovi za borbu protiv morske bolesti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Za ljubitelje otvorenog mora, rad na moru, privlačnost plovidbe ili odlazak na krstarenje može biti neodoljivo. Međutim, neželjeni saputnik koji često prati ove avanture jeste morska bolest. Bilo da radite na moru, da ste iskusni jedriličar ili osoba koja prvi put ide na krstarenje, nelagoda morske bolesti može pokvariti vašu pomorsku avanturu. Ne brinite! U ovom članku istražićemo sveobuhvatan vodič o tome kako se efikasno boriti protiv morske bolesti.

Morska bolest, odnosno kinetoza, nastaje kada vaše tijelo prima konfliktne signale iz unutrašnjeg uva, očiju i senzornih nerava. Mozak tumači ove mješovite poruke kao rezultat trovanja, što dovodi do simptoma poput mučnine, vrtoglavice i umora.

Ako ste skloni kinetozi, lokacija vašeg sjedišta može značajno uticati. Birajte mjesto u sredini broda, gdje je kretanje manje izraženo.

Dehidracija može pogoršati simptome morske bolesti. Pobrinite se da ostanete dobro hidrirani, pijte dosta vode prije i tokom vašeg putovanja na moru.

Razmislite o korišćenju narukvica za akupresuru koje vrše pritisak na specifične tačke na vašem zglobu kako bi ublažile mučninu.

Nekoliko lijekova dostupnih bez recepta i na recept efikasni su u prevenciji ili ublažavanju simptoma morske bolesti. Konsultujte se sa svojim lekarom da biste pronašli najpogodniju opciju za vas.

Poznat po svojim prirodnim svojstvima, đumbir može biti koristan lijek protiv morske bolesti. Čaj od đumbira, bombone ili suplementi lako se nose i mogu se konzumirati prije i tokom putovanja.

Vježbajte duboke tehnike disanja kako biste umirili svoje živce i smanjili uticaj morske bolesti.

Držanje pogleda fiksiranog na horizont pomaže vašim vizuelnim čulima da se usklade sa kretanjem koje osjeća vaša unutrašnjosti.

Izbjegavajte teške ili bogate obroke prije i tokom putovanja, jer mogu doprinijeti mučnini.

Pobrinite se da kabina bude dobro provjetrena, i pravite pauze kako biste udahnuli svijež vazduh na palubi.

Uključite se u blage aktivnosti kako biste odvratili pažnju od morske bolesti. Šetnja, učestvovanje u aktivnostima na brodu ili jednostavno uživanje u pejzažu može pomoći da skrenete misli sa nelagode i održite svoje tijelo u pokretu.

Morska bolest može biti uobičajen izazov za ljubitelje mora, ali naoružani pravim strategijama, možete minimizirati njen uticaj i u potpunosti uživati u vašem putovanju na moru.

Izvor: hsesmartsolutions.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply