Skip to main content
search
VijestiSvijet

Scorpio Tankers otkrio “zlato na dnu Crvenog mora”

By 23/02/2024March 28th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Uprkos izazovima koje je aktuelna kriza nametnula pomorskoj industriji nakon najnovije eskalacije u Crvenom moru, čini se da se segment tankera pokazao više nego otpornim, te su svojim investitorima kroz rast vrijednosti svojih dionica na svjetskim berzama obezbijedile značajne prihode.

Kompanije Torm, Ardmore Shipping i Hafnia su samo neke od onih koje su doživjele značajan rast cijena svojih dionica.

Među njima se ističe Scorpio Tankers, koji je sa minimuma sredinom 2023. od 41 dolara po dionici, porastao na 73 dolara po dionici krajem januara, što je itekako skrenulo pažnju analitičara tržišta.

Ben Nolan iz berzanske kompanije Stifel opisuje uspjeh Scorpio Tankersa kao “pronalazak blaga na dnu Crvenog mora” i predviđa cijenu od 80 dolara.

Snažni prihodi u četvrtom kvartalu, kada su MR brodovi prosječno zarađivali 32.000 dolara, a LR-2 brodovi 38.000 dolara dnevno, omogućili su Scorpio Tankers-u da smanji svoj dug i poveća kvartalne dividende dioničarima.

Analitičar Greg Lewis iz kompanije BTIG takođe dijeli pozitivno mišljenje i cilja na cijenu od 80 dolara po dionici, te predviđa snažnu performansu u tekućem kvartalu (2024. Q1), navodeći povoljne stope za MR i LR2 brodove kompanije Scorpio.

Ukupno gledano, analitičari se slažu u pozitivnoj ocjeni za Scorpio Tankers, pripisujući uspjeh kompanije mudrom finansijskom upravljanju i povoljnim tržišnim uslovima.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply