Skip to main content
search
VijestiSvijet

SDC 10: Dogovoren akcioni plan za smanjenje buke ispod vode

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

The Sub-Committee on Ship Design and Construction (SDC) postigao je dogovor o Akcionom planu za dalje spriječavanje i smanjenje buke ispod vode koju proizvode brodovi.

Cilj je minimizacija negativnih efekata buke ispod vode na morsko okruženje, posebno na morski svijet i autohtone zajednice.

Podkomitet se sastao u periodu od 22. do 26. januara u Londonu, gdje je finalizovao rad na buci ispod vode (underwater radiated noise – URN), kao i napredovanje u drugim ključnim akcionim oblastima.

Akcijski plan biće predat na odobrenje Komitetu za zaštitu morskog okruženja na njegovom predstojećem 81. sastanku (MEPC 81), koji će se održati od 18. do 22. marta 2024.

Akcijski plan obuhvata niz zadataka koji će biti realizovani od strane država članica kroz relevantne organe IMO-a. To uključuje inicijative kao što su:

  • Uspostavljanje faze izgradnje iskustva (EBP) tokom koje države članice i međunarodne organizacije pozivaju da podijele naučene lekcije i najbolje prakse koje su se pojavile u implementaciji Revidiranih smjernica.
  • Povećanje javne svijesti, edukacije i obuke pomoraca
  • Razvoj ciljeva i politika za smanjenje buke ispod vode
  • Razvoj alata za prikupljanje podataka i dijeljenje informacija
  • Ohrabrivanje većeg istraživanja o buci ispod vode i njenim uticajima na morsko okruženje

Prema IMO-u, Akcijski plan je u skladu sa drugim inicijativama koje IMO preduzima u ovoj oblasti. Ove godine, IMO i UNDP planiraju pokretanje projekta partnerstvo GloNoise kako bi pomogli zemljama u razvoju da podignu svijest, izgrade kapacitete i prikupe informacije koje će podržati politički dijalog o ublažavanju buke ispod vode od brodova.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply