Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sea-Intelligence vidi uticaj krize Crvenog mora na kapacitet kontejnera

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Pomorski prevoznici nalaze da su njihove mreže usluga izuzetno nestabilne i podložne brzim promjenama, jer kriza na Crvenom moru još uvijek traje, a razvoj događaja se mijenja svakodnevno.

Vrijeme tranzita će porasti sa rutom oko Afrike i biće malo više od sedmice duže iz Azije do Sjeverne Evrope, i do dvije sedmice duže prema Mediteranu.

“Iako je ovo svakako ozbiljan problem za mnoge pošiljaoce, trebali bismo imati na umu da ovi poremećaji nisu ni približno onima izazvanim tokom pandemije”, istakao je Alan Marfi, izvršni direktor Sea-Intelligence i dodao: “Želimo jasno naglasiti da je trenutna perspektiva kapaciteta puna visokog stepena neizvjesnosti, međutim, trenutni podaci pokazuju da pošiljaoci mogu očekivati zagušenje kapaciteta za azijske izvoze u narednim sedmicama.”

Prema najnovijoj analizi Sea-Intelligence, na relaciji Azija-Sjeverna Evropa, uticaj je prilično vidljiv, zbog kombinacije nekih usluga koje su kratkoročno odgođene u polasku iz Azije u iščekivanju preusmjeravanja, i nekih usluga koje jasno kasne pri dolasku u Aziju, čime uzrokuju brzi pad kapaciteta sredinom januara, dok se očekuje oštri pad kapaciteta u toku narednih nedjelju dana, do 22. januara.

Izgledan skok kapaciteta krajem decembra/početkom januara više je posljedica kašnjenja na polazištu i treba mu posvetiti manje pažnje, dok se sličan trend vidi i na relacijama Azija-Mediteran i Azija-Istočna obala Sjeverne Amerike, ali sedmicu ranije, prema danskim analitičarima.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply