Skip to main content
search
VijestiSvijet

Seanergy Maritime: Prva grčka pomorska kompanija koja učestvuje u programu SAFeCRAFT

AAA

Izvor fotografije: MacroEcon / Shutterstock.com

U pionirskom poduhvatu upotrebe alternativnih goriva u pomorstvu, Seanergy Maritime Holdings Corp., preko svoje podružnice Seanergy Shipmanagement Corp., učestvuje u programu SAFeCRAFT koji finansira Evropska Unija, postajući time jedina grčka pomorska kompanija u ovom programu. Glavni cilj SAFeCRAFT-a jeste demonstrirati sigurnost i efikasnost održivih alternativnih goriva (SAFs), čime se ubrzava prihvatanje povezanih tehnologija u postojećim plovilima.

Seanergy će nadograditi jedan od svojih Capesize brodova, gdje će biti izvršene relevantne instalacije, za korišćenje vodonika (H2) za proizvodnju električne energije.

Seanergy će nadgledati studiju i instalaciju opreme, koja će biti izvedena u saradnji sa Hydrus Engineering S.A., American Bureau of Shipping, Nacionalnim tehničkim univerzitetom u Atini, MOTOR OIL (Hellas) rafinerijama u Corinth-u S.A., Univerzitetom u Patras-u, Tehničkim univerzitetom u Dresden-u, RINA Services SPA, Pherousa Green Technologies AS, WEGEMT, i Univerzitetom u Strathclyde-u.

Program traje 48 mjeseci i sufinansira se kroz “Horizon Europe”, glavni program finansiranja Evropske Unije za istraživanje i inovacije, koji počinje u decembru 2023. godine.

Stamatis Tsantanis, predsjednik i izvršni direktor kompanije, izjavio je: “Mi smo prva grčka pomorska kompanija koja učestvuje u ovom inovativnom programu. Ova značajna saradnja sa Evropskom Unijom, kao i ključni akteri industrije, predstavlja još jedno veliko dostignuće za Seanergy ka globalnim ciljevima smanjenja emisije CO2. Vjerujemo da bi naš primarni cilj trebao biti poboljšanje efikasnosti postojeće flote, i u tom kontekstu, program SAFeCRAFT, sa učešćem svjetski poznatih entiteta i finansiranjem od strane Evropske Unije, očekuje se da će odlučno doprinijeti u tom smjeru smanjenju emisije stakleničkih gasova kroz upotrebu alternativnih goriva i novih tehnologija u postojećoj floti.”

Izvor: elnavi.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply