Skip to main content
search
VijestiJadran

Šest potencijalnih kupaca za Brodogradilište 3. maj

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Postoji šest potencijalnih ponuđača koji u ovoj neobavezujućoj fazi iskazuju interesovanje za kupovinu Brodogradilišta 3. maj Rijeka 1905.

Predsjednik Nadzornog odbora 3. maj Juraj Šoljić je potvrdio informaciju, ali zasad nije želio da otkrije o kojim potencijalnim ponuđačima je riječ.

Prema nezvaničnim informacijama, raspon ponuđača je prilično šarolik, od moćnog Kongsberg-a i Palumbo Group-e do kanadskog start-up-a.

Ono o čemu se već dugo priča, sada je potvrđeno kroz iskaz interesa Kongsberg Group-e, čiji su predstavnici već duže vrijeme u razgovorima s hrvatskom Vladom i Ministarstvom odbrane o mogućoj saradnji na programu izgradnje višenamjenskih vojnih brodova koji bi se gradili u domaćim brodogradilištima.

Ova međunarodna grupacija sa svoja tri ključna poslovna segmenta – pomorski, vojni i digitalni, prošle godine je ostvarila prihod od skoro 3,5 milijardi eura.

Kongsberg je u Rijeci prisutan preko poznate projektantske kuće Navis Consult, koja u okviru ove grupacije posluje od 2019. godine, a Norvežani su uspješno sarađivali i sa „Đuro Đakovićem” i šibenskim brodogradilištem Iskra.

Palumbo Group-a, koja posluje sa sedam brodogradilišta na Mediteranu, u domaćoj javnosti najpoznatija je kao vlasnik remontnog brodogradilišta “Viktor Lenac”.

Neke od proteklih poslovnih godina bile su rekordne po ostvarenom prihodu i neto dobiti, međutim, italijanski vlasnik je sve ove godine zaradu redovno raspoređivao u neraspoređenu dobit, čime je dodatno ojačao kapital „Lenca”.

Prema nezvaničnim informacijama, interesovanje Palumbo Group-e za 3. maj nije od juče, o određenim indikacijama se razgovaralo prije izvjesnog vremena, a iskazivanje interesovanja je potvrda da je ova tema po svemu sudeći i dalje aktuelna u Napulju, gdje je i sjedište grupe.

Izvor: novilist.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply