Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Shanghai povećava prednost na vrhu rang liste kontejnerskih luka

AAA

Izvor fotografije: ABCDstock / Shutterstock.com

Shanghai je izgradio izuzetnu prednost od 10 miliona TEU u odnosu na najbližu konkurentsku luku u rangiranju 30 najvećih kontejnerskih luka svijeta, koje je objavio Alphaliner.

Shanghai je najveća kontejnerska luka na svijetu već 14 godina. Sada je na pragu da postane prva luka na svijetu koja će u jednoj kalendarskoj godini obraditi 50 miliona TEU. Kina čini više od 50% prometa u top 30 luka, prema Alphaliner-u. Qingdao je zabilježio najveći rast među glavnim svjetskim lukama, dostigavši 30 miliona TEU prošle godine po prvi put, približavajući se Shenzhen-u na četvrtom mjestu, dok se trećeplasirani Ningbo približava Singapuru za srebrnu poziciju na postolju. Južno od Shenzhen-a, Hong Kong, koji je započeo milenijum kao najveća kontejnerska luka na svijetu, sada je prvi put ispao iz top 10.

Drugi najbrže rastući među top 30 prošle godine bio je marokanski Tanger Med, koji je u tom procesu pretekao čuveni Hamburg. Volumeni najveće afričke kontejnerske luke porasli su za 80% od 2019. godine, prema Alphaliner-u. Prošlogodišnji rezultat od 8,6 miliona TEU odgovara 95% nominalnog kapaciteta luke i dostiže ciljeve koje je postavila lučka uprava četiri godine unapred. Osim toga, sa uvođenjem sistema trgovine emisijama Evropske unije ove godine, zajedno sa preusmjeravanjem oko 90% brodarstva zbog napada koji idu oko Rta dobre nade i pored Maroka iz Azije u Evropu, očekuje se fenomenalan rast prometa ove godine.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply